Въвеждат строги мерки заради новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч

   

На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По този повод сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ инициира извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните областни дирекции на МВР и СДВР.

Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

От извършения анализ сектор КОС-ГДНП извежда най-честите причини за допуснати предишни инциденти:

Стрелба по шум или неясно видима цел; използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня; неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно; самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова; употреба на алкохол и упойващи вещества.

Това е поводът ГДНП да напомни в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение:

Частниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят; стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети; стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

Източник: Агенция “Фокус”

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com