Въведеждат нови съвременни дигитални технологии в Музея на розата – Казанлък

   

Предстои да бъде изработен нов тематико – експозиционен план за постоянната експозиция в Исторически музей „Искра“, каза за Радио „Фокус“ директорът на музея д-р Момчил Маринов. Той поясни, че става въпрос за поставянето в експозиция на нови витрини комбинирани с адекватно осветление, а също така и представяне на нови експонати от фондовете на музея. Всичко това ще бъде съчетано и с ремонт на фондохранилищата и привеждането им в съвременен музеоложки вид, съобразно и климатизация, и охрана. „Благодарен съм на Община Казанлък и Общинския съвет, които заложиха и гласуваха необходимата сума за ремонта на фондохранилищата, както и за подмяна на осветлението в представителната сграда на Историческия музей и Художествената галерия, където са постоянните експозиции на двата културни института“, каза Маринов.

Той поясни, че в Музея на розата ще бъдат въведени нови съвременни дигитални технологии, както и нови експонати в представянето на маслодайната роза, а също така и на другите етерично-маслени култури.

Д-р Маринов подчерта, че през 2021 година Исторически музей „Искра“ ще отбележи 120 години от своето създаване и в тази връзка една голяма част от дейностите, които ще изпълни музейният екип още през 2020 година са свързани с тази годишнина: „ Казанлък се радва на огромна традиция като музеен културен институт. В челото на България сме и като година на основаване, и като натрупване през тези вече 12 десетилетия.“

По повод годишнината през есента ще бъде издаден 10-ят том на годишника „Казанлък в миналото и днес“. Амбицията на музейния екип е сборникът да отговаря на всички научни изисквания, за да бъде поддържана високата класа поставена още от основателите, преди близо 112 години, с първия том на изданието. Сборникът ще бъде широко разпространен в училищата на община Казанлък. „В района има сериозно натрупване на културно – историческо, археологическо и културологично наследство, и наш дълг е младите хора да знаят в какъв район живеят. В района има паметници от цялата дълга история на България и като продължителност на една епоха, може би си съперничим само със София и с част от Черноморското ни крайбрежие“, каза Маринов и бе категоричен, че екипът на културния институт ще направи всичко възможно музеят да изпълнява освен своята задължителна дейност по изучаване и представяне на експонатите, които притежава, да бъде и „в крачка“ със съвременните изисквания за представяне на музейните ценности, както и да бъде институция отворена за хората.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com