Вицепремиерът Румяна Бъчварова участва в церемонията по първа копка на Националния център по природо-математически науки

   

„Всяка нация, която инвестира в образованието и в децата си, прави най-важната инвестиция – инвестиция в бъдещето. В Казанлък има много талантливи деца и се надявам изграждането на допълнителни условия за тяхното образование, да им помогне в развитието. Надявам се тези деца да останат в България. Перспективите за развитието на Казанлък са изключително големи и основната заслуга за нещата, които се случват тук е на кмета Галина Стоянова, но и на разбирането, че Казанлък е един изключително важен град за развитието на страната ни”, каза  днес в Казанлък вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която присъства на първата копка на изграждането на Национален природо-математически център.
През 2014 г. Министерство на образованието направи целеви трансфер в размер на 489 хил. 242 лв. от бюджета на министерството към Община Казанлък за изграждане на Национален център за природо-математически науки. Община Казанлък бе готова с инвестиционен проект, а Правителството осигури финансиране за неговата реализация. Сградата на новия център ще се състои от три етажа и сутерен. Надземните етажи ще имат топла връзка с останалата част на ПМГ „Никола Обрешков” и ще функционират като цяло с останалите учебни помещения. Разгънатата застроена площ на новата сграда е 636 кв.м. В Националния център по природо-математически науки ще бъдат създадени специализирани кабинети по физика, химия, биология, математика. Проектант на обекта е арх. Весела Георгиева.  След проведена обществена поръчка за изпълнитерл на дейностите е избрана “Строителна компания Загора”. Очаква се новият център да отвори врати през месец септември 2015 .

„Имаме повод днес да се поздравим със специалното внимание на ръководството на нашата държава – към образованието и към талантливите деца. Освен средствата, които дойдоха за изграждането на националния център, Казанлък сбъдна още една своя мечта – след празниците ще започнем да строим и новия музей на розата. Благодарни сме за това, че правителството и държавата припознават Казанлък като специален град и община, която има нужда от подкрепа”, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Приветствия поднесоха директорът на ПМГ “Никола Обрешков” Красимир Дамянов и учителят по физика, основател на Националната школа по физика и Почетен гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев.

Водосвет за здраве и благополучие на начинанието отслужиха отец Иван и отец Константин.
Сред официалните гости на събитието бяха още проф. Костадин Костадинов – зам. – министър на образованието, Георги Ранов – областен управител на Стара Загора, Мариана Кръстева – зам.- областен управител, Николай Златанов – председател на ОбС в Казанлък, кметовете на общините Мъглиж и Павел баня, общински съветници и зам.- кметовете на община Казанлък.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com