Вандали трошат в парк „Розариум”

   

Зачестиха вандалските прояви в парк „Розариум”. Въпреки ежедневните грижи от страна на Община Казанлък в лицето на общинското предприятие за поддръжка на инфраструктурата недобросъвестни граждани чупят и рушат общинско имущество.  За парк „Розариум” всеки ден се грижат осем човека, които отговарят за окосяване на тревните площи, правят оборки, почистват тоалетната и оглеждат за щети, нанесени през късните часове на деня.  Малко са пораженията по детските съоръжения, които се нанасят от деца.

Щетите основно се правят от по-големи младежи, които искат по някакъв начин да изразят мъжко достойнство, да се доказват, съобщи Николай Чалъков директор на общинското предприятие. Той коментира, че за поддръжката на парковете се изразходват повече усилия и капацитет на работниците, вместо да се изгради един нов парк. Тревните площи  се косят ежедневно и са третирани срещу кърлежи.  Няма седмица, в която поне 5-6 дъски на пейки да не са повредени – с развити и изкъртени болтове, синджирите на детските люлки да са откъснати. Малката детска пързалка бе счупена от деца, каращи ройлери и се наложи нейната подмяна с нова, каза още Чалъков.  „Изразходваме много средства, които реално можем да вложим за нови детски площадки и допълнителни фитнес уреди и т.н., за да има къде младежите да спортуват и почиват. „Розариумът” стана един невероятен парк. Посещаван е много от майки с колички, от възрастни хора, изпълнен е с много розови насаждения, с хубава дървесина, която прави сянка, така че да могат всички да почиват в него приятно”, допълни още директорът на общинското предприятие.

Той коментира, че много хора поместват различни сигнали  в социалните мрежи, подкрепени с различни коментари за това какво прави общината и защо не си е свършила работата. „Трябва да подчертая, че общината има определен капацитет и ресурс. Той не е безпределен. Все пак и самите граждани имат задължения. Самите те трябва да проявят самосъзнание”, каза Чалъков. Осем пъти са сменяни стъклата на осветителните пирамиди в парка, 18 батерии в тоалетната за периода от ноември месец миналата година до сега.

Ако искаме всички да имаме прекрасни паркове и зелени площи е нужно и ние гражданите да спазваме необходимите правила за тяхната поддръжка.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com