ВАЖНО! Не харесвате доставчика си на ток? Скоро ще може да го смените! Ето как…

   

От средата на 2018 г. вероятно всеки български гражданин вече ще може да сменя доставчика си на ток. Това стана ясно от изявление на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Тя даде пресконференция във Велико Търново заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, социалния министър Бисер Петков и министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

До края на годината трябва да бъдат приети законодателни промени, които ще позволят довършването на процеса по либерализация на електроенергийния пазар.

България е една от последните държави в ЕС, в която все още този пазар не е изцяло либерализиран. Процесът е протакан дълго, тъй като е трябвало да бъде изпълнен преди 7-8 години. Едва предишното правителство на Бойко Борисов е предприело първи сериозни стъпки в посока на либерализцията, обясни още министър Петкова.

„Това е процес, който ще продължи между три и пет години. Това означава, че всеки един от нас като битов потребител (знаете, че сега сме така да се каже абонати на определени електроразпределителни дружества на територията на страната – те са три), но когато се либерализира пазарът, всеки един от нас ще може да избира своя доставчик. Но това ще стане за определен период от време, няма да може да стане веднага. И самият модел е такъв, че не допуска автоматичното прехвърляне на абонатите на свободния пазар, тъй като първо, всеки трябва да има право да избере; пазарът трябва да се развие като такъв, за да можем да предложим наистина най-добрите условия за българските потребители“, заяви Теменужка Петкова.

След въпрос откога най-вероятно гражданите ще могат да си избират най-изгоден енергиен доставчик, министърката отговори: „Аз виждам тази възможност, за поетапно излизане на битовите потребители на свободния пазар може би от средата на следващата година. Надявам се дотогава да сме изчистили всичко по модела заедно със Световната банка, тъй като, както споменах в началото, има детайли, които трябва да бъдат уточнени; тези детайли са важни. И след уточняването на тези детайли имаме готовност да внесем в Народното събрание, на първо място в Комисията по енергетика, да обсъдим там с колегите промените в закона, които трябва да се направят, и съответно модела, който трябва да се създаде. И надявам се от втората половина на 2018 г. вече да има нормативните законови основания това да се случи. Но нито един български гражданин няма да бъде длъжен да направи тази стъпка сега и веднага. Просто трябва да се либерализира пазарът, трябва да видим каква е средата, трябва да видим всеки един доставчик какви условия ни предоставя. Те ще се конкурират, ще се борят за всеки един от нас. Така че ние ще трябва да избираме просто това, което е най-добро.“ pik

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com