„Български пощи“ вдигат цените

   

Изпращането на препоръчан колет до 1 килограм с предимство у нас вече ще ни струва 2.15 лв. Същата сума ще дадем за печатно произведение или малък пакет, който искаме да изпратим с препоръка, показва справка в сайта на „Български пощи“ ЕАД, пише Novini.bg.

Ако изпратим без предимство, то цената пада със 70 ст. За чужбина същата услуга варира между 17 и 20 лв. в зависимост от крайната дестинация. Новите цени влизат в сила от 1 ноември. Промените ще обхванат кореспондентските пратки, печатните произведения и малките пакети „със или без предимство“ за страната и за чужбина. Освен това в допълнителната универсална пощенска услуга „препоръка“ за чужбина също ще има увеличение.

Средното поскъпване при международните пратки – писма, малки пакети и печатни произведения „без предимство“, е около 15%, като в тегловите стъпки за пратки над 1 кг цените се запазват и нямат промяна. За препоръчаните пратки за чужбина, които са пратки „с предимство“ във формат Е, изменението на цената е между 7 и 20%. При препоръчаните пратки цените за тегловите стъпки над 1 кг също се запазват. Услугата „препоръка“ поскъпва от 4 лв. на 4,90 лв., пише “Монитор”.

Причината за това е увеличението на дължимата стойност за доставка на препоръчана пратка в чужбина, определена във Всемирната пощенска конвенция, посочват от “Български пощи”.

Пратките за страната също ще поскъпнат, като средното изменение на писмовните пратки (писма, малки пакети и печатни произведения) „без предимство“ e 6,9%. Увеличението в цената на писмовните пратки „без предимство“ във формат Е (големи) е средно 15%. Същото е и увеличението на цените на писмовните пратки „с предимство“ и в 3-те формата. От дружеството поясниха, че причина за промяната в цените е изменението във възнагражденията за доставка на международни писмовни пратки на чуждите пощенски администрации. Според „Български пощи“ увеличението е в рамките на инфлацията като напомниха, че през 2019 г. минималната работна заплата у нас се увеличи на 560 лв., а догодина тя ще стигне 610 лв.

Промяна на тарифите обаче няма да има за най-масово използваните услуги: непрепоръчана кореспондентска пратка “без предимство” до 50 г, открита пощенска картичка “без предимство”, препоръчани писмовни пратки “с предимство” над 1 кг за чужбина; вътрешни и международни колетни пратки, допълнителната услуга “обявена стойност” за страната и чужбина. Без промяна е и цената на услугата “препоръка” за страната.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com