Свържете се с нас

Казанлък

Българо-полските отношения в дейността на “МЦР- Взаимопомощ”

Published

on

Една от страните, с които СНЦ “Младежки център за развитие- Взаимопомощ” си партнира най-дълго и най-често, е Полша. Отношенията с организации от тази държава започват през 2008 г., на проект в Германия, по време на който основателят на “Взаимопомощ” Красимир Цанев и настоящият председател инж. Мария Славова срещат Марчин Домбкиевич. В последствие “Взаимопомощ” и полската “ФЕНИКС” организират заедно над 10 младежки обмени и обучения, повечето от които се провеждат в полския курорт Закопане. Но младежките обмени не са единствената сфера на действие на “Взаимопомощ”. Казанлъшката организация работи също така с Европейска доброволческа служба. От 2011 г. досега 10  българи са изпратени в Полша на ЕДС проект, а 11 поляци са посрещнати в Казанлък. Последната посрещната доброволка е Доминика Лясковска, пристигнала на 30 август 2016 г. в града ни за 9 месеца. Предстои нов съвместен проект с Stowarzyszenie GRUPA DZIAŁANIA- младежкият обмен-„Common roots – various paths”, който ще се проведе в първата половина на септември 2016 г. в Закопане, по който ще заминат 5-ма българи, от които 3-ма от Казанлък.

Но “полската връзка” не спира дотук. Благодарение на “Взаимопомощ”, посланикът на Република Полша Лесек Хенсел пристигна два пъти в града ни- през 2012 за Денят на Полша в Казанлък, а през 2013- за откриване на единствената в България Стена на доброволчеството. Директора на Полския културен институт също дойде в града ни през 2015 г. Благодарение на това сътрудничество, беше осъществен културен обмен между двете страни. Трябва да се добави и това, че самите ЕДС доброволци представят своите страни по най-добрия начин, и че изпратените от “Взаимопомощ” доброволци в Полша спомагат за опознаването на страната ни и я правят по-популярна сред местните хора. Накратко, дейността на “Младежки център за развитие- Взаимопомощ” е насочена към двустранен културен обмен, обмен на добри практики и дава възможност за развитие на млади хора от България и Полша.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп: Денят ще донесе успех на Везните, а късметът може да изневери на Скорпионите

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за съботния ден. Според нея денят ще донесе успех на Везните, а късметът може да изневери на Скорпионите.

Ето какво предрече Алена за всички зодии за днес:

ОВЕН

До обед в почивния ден не уговаряйте делови срещи, защото имате право на отмора след изтощителната работа, а и са неблагоприятни за вас. Работата ви спори, ако не се занимавате с проблемите на вашите колеги или на досадни роднини, които упорито ви преследват с исканията си.

Възможни са разходи, които водят до финансови загуби, ако прекалите с капризите си. Нежеланието ви да разберете партньорите си е причината за раздразнителност и агресивно поведение и ще предизвика сериозни конфликти в семейството ви. 

ТЕЛЕЦ
В този почивен ден в професионален план успехът е с вас. Очаква ви реализация на ваши нови проекти. Запознанствата са нежелателни, а също и изясняването на проблемите с вашите близки. Очаквайте нови делови предложения и се доверете на партньорите си, но въпреки това бъдете и бдителни, за да не пропилеете възможностите за финансова стабилизация.

Рискът от проблеми в личните отношение съществува, ако закъснеете за уговорената среща. Не се изкушавайте от инцидентен сексуален контакт, защото сте податливи на инфекции на половите органи, които трудно ще излекувате. 

БЛИЗНАЦИ
В почивния си ден не уговаряйте проекти и не давайте съгласие да инвестирате, ако не сте уверени в печалбата от участието ви в предложеното начинание. Предпазвайте се от финансови загуби. Бъдете коректни и отговорни на вашето работното място и проявете търпение към колегите си.

Бъдете естествени и не играйте роля, която не ви носи полза и възхитата на околните. Спокойствието в дома ви е най-доброто лекарство срещу умората. Приберете се и си почивайте. Ако имате намерение да се отдадете на интимни мигове ще останете разочаровани от себе си. Не сте във форма. По-добре си легнете рано и не си създавайте комплекси заради сексуален провал. 

РАК
Успехът е с вас и в почивния ден, ако се занимавате с бизнес и имате намерение да разговаряте, за да се справите с проблемите, които ви създават вашите съдружници. Бъдете безкомпромисни, ако са непочтени с вас и приключете отношенията си. Имате възможност да блеснете със знания и да впечатлите дори непознатите, присъстващи на служебно събрание.

Не уговаряйте романтична среща. Последствията могат да бъдат неочаквани заради желанието ви да анализирате действията и недостатъците на партньорите си и непрекъснато да ги критикувате.  

ЛЪВ
В този почивен ден се постарайте да не пилеете време и да отхвърлите служебните си задачи до края на работния ден. Вечерта ще се справите с личните си проблеми, въпреки че няма да е лесно. Не отказвайте допълнителната работа, ако ви носи добра печалба. Задължителният анализ на постигнатото до момента е във ваша полза.

Близките ви ще очакват да се приберете за вечеря. Сторете го, за да избегнете ново напрежение. Откажете се от мечтите за сексуални удоволствия, ако не сте преодолели кризата в отношенията си. 

ДЕВА
Въпреки че деня е почивен е и натоварен сте инициативни и се справяте без проблеми със служебните си задължения. Очаквайте приходи. Успехът е с вас, ако сте упорити и не се отказвате от допълнителната работа. Имате възможност да регистрирате ваша фирма и да започнете бизнес, даряващ ви финансова стабилност.

В този ден ще ви зарадва приятна новина, свързана с личния ви живот. Необвързаните ще получат предложение за брак, а семейните ще изживеят романтични мигове. Не пропускайте да се насладите на незабравими сексуални удоволствия. 

ВЕЗНИ
Денят е почивен, но ви носи успех, въпреки че сами сте в състояние да си създадете финансови затруднения. Полезни са добре обмислените начинания и деловите срещи. На работното си място избягвайте прибързаните действия, за да не пропуснете мига, в който ще си извоювате признание и ще достигнете до нов професионален връх.

Не изневерявайте, дори и само с флирт, който според вас е невинен, но ще нарани интимната ви половинка и може да се разделите. Сексуалният ви живот е незадоволителен и ви депресира. 

СКОРПИОН
При служебни среща, неотложни в почивния ден, не поставяйте непосилни изискванията на деловите си партньори. Подкрепата им е важна за вас в този ден, а късметът може да ви изневери. Предпазвайте се от необмислени изказвания на работното място, за да не провалите плановете си за деня, които сте в състояние да реализирате успешно.

Не се впускайте в любовни връзки, за да не страдате след като ви разкрият. Мислите, че сте неотразими и неустоими. Това мнение не ви дава право да изневерявате, защото сексуалните удоволствия ще ви излязат през носа още тази вечер. 

СТРЕЛЕЦ
Изкушението да рискувате в този почивен ден, вместо да се заемете с рутинните си служебни задължения, ви носи трудности. Ще ви бъде невъзможно да възстановите бързо загубите. Не ви съветвам да действате инатливо и да се впускате в начинания. Служебните ви задачи за деня са достатъчни, за да не се провалите.

Нежеланието да разберете интимните си партньори е повод за разправии у дома, които ще ви напрегнат и изнервят. Не реагирайте прибързано и импулсивно, за да не отдалечите мечтаните сексуални удоволствия. 

КОЗИРОГ
Не ви съветвам да се отдавате на активна работа, обсебени от желанието да печелите много и бързо, а и вие имате право на отмора в този почивен ден. Материалните ви стремежи ви вредят и в този ден блокират приходите ви. Днес късметът не е на ваша страна, нито лесните начини за печалба, а деловите познанства не са подходящи.

Вечерта се срещнете със стари приятели. Откажете се от уговаряне на романтична среща, защото е възможна проява на ревност. Не се опитвайте да възобновите прекъсната любовна връзка. Ще ядосате близките си и заради вашето предателство ще се развихри скандал и отказ от сексуални наслади. 

ВОДОЛЕЙ
Заредете се с оптимизъм в почивния ден  и успехът ще бъде с вас, ако сте на работното място. Срещите уговорени с вашите делови партньори са успешни. Бъдете отговорни, ако подготвяте документи, свързани с международни договори. Трудностите са свързани с личния ви живот и с нежеланието ви да признаете грешките си пред вашите близки.

Вечерта ще се чувствате най-добре сред близките си и спокойствието на своя дом. Отложете поканите за гостуване. Сексуалните ви отношения изискват да промените поведението си. 

РИБИ
Денят е почивен, но и успешен за вас, ако се заемете сериозно с текущите си служебни задължения. Не предприемайте промени уверени в късмета си, защото днес той може да ви изневери. Стабилизирайте отношенията с колегите си, за да разчитате на успех на работното си място, ако сте намерили партньори, които ви подкрепят в начинанията.

Не са изключени проблеми в личния живот. Новото ви романтично увлечение може да се окаже разочароващо. Не бързайте да се отдавате на сексуални удоволствия, ако не сте се опознали.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Празник е! Имен ден празнуват всички с имената…

Published

on

Българската православна църква отбелязва днес деня на св. вмчца Варвара. Тя е християнска великомъченица, чиято памет се почита както в православната, така и в католическата църква. В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят, информира БТА.

Св. Варвара е родена в края на III в. в Илиопол (Мала Азия)

в семейство на аристократ и живяла по времето на император Максимилиан. Отличавала се с особена и впечатляваща красота. Баща ѝ полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник, но я затворил в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучавала външния свят от прозореца и имала много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешил да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщение.

Момичето трябвало да отстоява избора си

пред управителя на града, след като баща ѝ се отрекъл от нея заради християнските ѝ убеждения. Когато бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, той наредил да я бичуват и получил съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена, а над гроба ѝ бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи.

Мощите на света Варвара

се намират в Киевопечорската лавра в Киев, но частици от тях са пренесени и дарени на София на 8 септември 1957 г. като дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий I и се намират в църквата “Св. Преображение” в квартал “Лозенец”.

Денят на св. Варвара поставя началото

на трите последователни християнски празника – Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници.

Днес църквата почита и паметта на Йоан Дамаскин.

Той е родом от Дамаск, живял в осми век. Бил богослов и песнописец, монах от обителта на свети Сава. За своите високохудожествени умилителни песнопения той получил името “златоструен”. Написал е много канони, сред които и пасхалният канон. Той разработва и теорията на църковното пеене, като го разделя на осем гласа или музикални тоналности (ладове). Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин “Октоих”.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Варвара, Варя, Варадин.Източник: БТА   

Продължете с четенето

Казанлък

Жълт код за интензивни валежи в 4 области

Published

on

За събота е издаден жълт код за интензивни валежи в 4 области. Това са Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

В Западна България ще има валежи от дъжд, на места в планинските райони – от сняг, но още преди обяд ще спрат и след обяд облачността ще се разкъсва и намалява.

Над останалата част от страната валежите ще са от дъжд, значителни в югоизточните райони, където на отделни места ще има и гръмотевична дейност. До вечерта и на изток валежите ще спрат. През нощта в Дунавската равнина все още ще духа до умерен западен вятър.

В събота вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб, в Източна България – умерен. Минималните температури ще са между 2° и 7°, а дневните ще се понижат и максималните ще са предимно между 4 и 9°.

По Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие, където на отделни места е възможно и да прегърми. Ще духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 7° – 9°. Температурата на морската вода е 12° – 13°. Вълнението на морето ще бъде 2 – 3 бала.

Над планините облачността ще е значителна и на много места преди обяд ще има валежи от сняг, под около 1700 метра – от дъжд. След обяд валежите ще спират, а над масивите от западна България и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа умерен северозападен, по високите и открити части – силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

Продължете с четенето

Казанлък

Новите случаи на коронавирус у нас са 2289, в областта – 117

Published

on

Новите случаи на коронавирус у нас са 2289, установени в петък при направени 36 775 теста. Положителни са 6,2% от изследваните. Това става ясно от данните на Единния информационен портал към полунощ.

Броят на хоспитализираните пациенти намалява – те вече са 6035, в интензивни отделения са 684. 552 са приетите за последното денонощие в болница, като 87.32% от тях не са ваксинирани.

За денонощие са починали 113 души, 87,6% от тях не са били ваксинирани. 28 769 са вече жертвите на инфекцията в България.

Като излекувани са посочени 3323. 570 241 души са записани в информационния портал като преминали през болестта.

19 825 ваксини са поставени за денонощие. Общо поставените дози у нас от началото на кампанията през декември 2020 г. са 3 390 634.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 100 нови случая, Бургас – 116, Варна – 155, Велико Търново – 67, Видин – 34, Враца – 57, Габрово – 48, Добрич – 50, Кърджали – 19, Кюстендил – 40, Ловеч – 50, Монтана – 49, Пазарджик – 61, Перник – 39, Плевен – 100, Пловдив – 187, Разград – 26, Русе – 103, Силистра – 27, Сливен -37, Смолян – 42, София-град – 475, София-област – 137, Стара Загора – 117, Търговище – 27, Хасково – 73, Шумен – 33, Ямбол – 20.

Продължете с четенето

Казанлък

Куп медали за учениците на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ от международен турнир по математика

Published

on

4 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала за учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък!

На есенния кръг на международния турнир „Математика без граници“ наши ученици завоюваха общо 12 медала!Златен медал – Денис Енгин Агуш от 1б клас, Мартин Тодоров Катеров и Атанас Станиславов Димитров от 2а клас, Александър Цветков Цветански от 4б класСребърен медал – Кристиян Божидаров Кръстев и Фериха Юксел Солак от 2а клас, Теана Петкова Азманова от 4б класБронзов медал – Габриел Димитров Димитров и Василена Иванова Василева от 1б клас, Калоян Светозаров Станев от 2а клас, Николина Милкова Иванова и Пламена Димитрова Димитрова от 3а класВъпреки трудностите, пред които ни изправи обучението от разстояние в електронна среда, с участието си в турнира 50 наши ученици и техните учители доказаха, че в училището се предлага образование с високо качество.

Есенният кръг на Международния турнир „Математика без граници“ събра над 18 200 участници от 23 страни: Австралия, Азербайджан, Армения, България, Виетнам, Естония, Индонезия, Казахстан, Канада, Китай, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Северна Македония, Словения, Сърбия, Тайван, Турция, Узбекистан, Филипините, Хонг Конг и Черна гора.Поздравления на спечелилите и техните ръководители!

Продължете с четенето

Казанлък

Оставиха в ареста нападателите на мъжа под Бузлуджа

Published

on

Окръжен съд-Стара Загора остави в ареста нападателите на мъжа под Бузлуджа, съобщиха от обвинението.

Спрямо тримата са повдигнати обвинения за това, че на 30 ноември в село Дунавци, са отвлекли мъжа 34 години, както затова, че в гориста местност, южно от връх Бузлуджа, в землището на град Шипка са го лишили от свобода отвлеченото лице.

Единият обвиняем е привлечен към наказателна отговорност и за това, че направил опит на умишлено да го умъртви. Съдът, след като обсъди становищата на страните и доказателствата по делото, намери, че по отношение и на тримата обвиняеми са налице законовите предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Материалите по досъдебното производство обосновават предположението, че всяко едно от задържаните лица е извършило престъпленията, за които са му повдигнати обвинения.

Според съда, опасността обвиняемите лица да се укрият или извършат друго престъпление е реална. При отвличането на мъжа обвиняемите са проявили изключителна упоритост и жестокост, а състоянието, в което са го оставили, представлява опасност за неговото здраве и живот.

Съдът обсъди факта, че и тримата обвиняеми са с чисто съдебно минало, но самият начин на извършване на престъпленията се обуславя като такъв с висока степен на обществена опасност на деянията, поради което прие, че целите на закона ще се постигнат единствено, ако обвиняемите бъдат задържани. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Пловдив в 3-дневен срок.

Припомняме, че подробности по случая бяха изнесени на брифинг на Окръжна прокуратура и ОД на МВР. В него участваха Дичо Атанасов, окръжен прокурор, Георги Видев, зам.-окръжен прокурор, и Николай Колев, директор на ОД на МВР-Стара Загора.

“Първоначално пострадалият се е опитал да подведе разследващите полицаи, след като излиза от упойка. Той е разказал, че се е запознал с нападателите си в ресторанта на жп гара Казанлък, напили са се и те са го пребили.

По-късно става ясно, че той и двамата му нападатели се познават, а спорът между тях е за изчезнала вещ, която не е много скъпа”, обяви старши комисар Николай Колев. Раненият 34-годишен казанлъчанин, жител на ромския квартал “Кармен”, е опериран, без опасност за живота и е стабилизиран. Дарик

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com