България избира своя пети президент

   

България избира своя пети президент.

В 7.00 часа сутринта изборните секции отварят врати. Те ще работят до 20.00 часа. Ако има все още желаещи гласоподаватели пред изборните помещения, гласуването се удължава, но не по-късно от 21.00 ч. Двама кандидати ще се включат в президентската надпревара днес на балотажа. Това са ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, и Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ. На първия тур на 6 ноември, Радев поведе пред Цачева с 973 511 действителни гласа срещу 840 525 действителни гласа. Над 6 800 000 са българите ще могат да гласуват за държавен глава. Това ще става в над 12 000 секции в страната.

В чужбина секциите ще са 325 в 71 държави. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. В един от най-големите столични райони – “Младост”, ще има балотаж за районен кмет между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и кандидата на протестиращите за зелени площи Десислава Иванчева. За гласуване на тях се изисква и уседналост от шест месеца.

На това изискване отговарят 88 882 души. За реда в цялата страна ще се грижат над 13 000 полицаи. Всяка бюлетина за президентските избори и за частичните местни избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването. От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, а от дясната – имената на двете кандидатпрезидентски двойки.

Номерата са по средата, а най-отдолу е опцията “Не подкрепям никого”. Гласува се само в тъмната стаичка. Вотът не се показва, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в два отделни списъка той получава бюлетина за избор на президент и вицепрезидент, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК. След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване.

Той отбелязва вота за президент и вицепрезидент като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или в това на опцията “Не подкрепям никого”. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят. Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването. Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота за президент и вицепрезидент на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат.

След това избирателят я пуска в прозрачната урна. Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението. Ако се допусне грешка при гласуване,  избирателят връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж. За президент и вицепрезидент ще може да се гласува с машини в 500 секции в цялата страна. Този път машинното гласуване не е експериментално, а реалните гласове от него ще се броят като действителни. Повечето от секциите машините са в големите градове, сред които и София. Има обаче и такива в  по-малки населени места като Алфатар, Ракитово, Попово, Чирпан, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Брезник, Вършец, Берковица, Ябланица, Димово, Бобошево, Аксаково и др. В днешния ден е забранено предварително раздаване на изборни книжа и материали.

Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение. Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия. Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител. Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние, по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.

Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева. Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване. Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com