Свържете се с нас

Казанлък

Борис Кърчев: Най-голямото щастие на този свят е да даряваш, да помагаш на хората

Published

on

Г-н Кърчев разкажете накратко за себе си – какво сте завършили и с какво се занимавате?

Роден съм в Стара Загора, на 43 години съм. Завърших Техническия университет в гр. Варна специалност „Електрически машини и апарати“,  а след това започнах докторантура „Електрически машини“, но не я завърших.  Отдадох се на бизнес в сферата на телекомуникациите. Близо 25 години се занимавам  с кабелни телевизии, основно в старозагорска област. От 2000г. до 2010г. фирмата ни беше най-големият кабелен оператор в областта. Това, с което се занимавам е далеч от това което съм завършил, но така се стекоха  обстоятелствата.

От 2015г. сте общински съветник от гражданската квота на партия ГЕРБ.

Да. Тогава от партия ГЕРБ ме поканиха като общественик. Човек, който милее за Казанлък и организирал множество каузи за децата на града. Човек, разпознаваем според ГЕРБ в Казанлък и човек направил нещо за Казанлък.

Какво е за вас – каузата да правиш добро, да дариш на някого нещо от сърце? На много казанлъчани е известно, че преди да станете общински съветник вашата фирма организира много благотворителни мероприятия.

Първоначално започнахме тези инициативи с идеята да стигнем колкото се може по-близо до нашите абонати и да направим обратната връзка с тях. Да имаме пряк контакт помежду си, затова направихме и множеството жестове за тях, чрез подаръци и в същото време да чуем тяхното мнение за нас. След като осъществихме първите подобни кампании видяхме, че по този начин могат да се направят много неща за обществеността на Казанлък. Страхотно е да видиш и да усетиш благодарността на хората, както и самите усилия на тези които го правят. Разбрах, че най-голямото щастие на този свят е да даряваш, да помагаш на хората – може и с малко, но когато го правиш от сърце, това се цени и се вижда от хората.

Има ли нещо за което  съжалявате, че не сте го направили, че не сте казали на някого нещо?

Аз съм позитивен човек и гледам негативните неща да оставям на заден план. Според мен да съжаляваш за нещо означава нещо да ти пречи, да те дърпа назад и да не ти дава да се развиваш. Като цяло се стремя да забравям нещата, които  съм пропуснал в живата си и неща, които не съм могъл да направя. И все пак може би това, че не можах да завърша докторантурата си – съжалявам. Но в онези години образованието не се ценеше, беше много ниско платено и не се виждаше перспектива за развитие. Тогава бизнесът, който започнах беше много атрактивен и го работех с желание. Наистина може би за това съжалявам. Аз винаги съм бил много буен, но с отличен успех и в гимназията и в университета. Научната работа много ми харесваше.

Има ли човек на когото най-много разчитате?

Естествено! В личен план разчитам най-много на Мирослава, моята спътница в живота.  На жената, която е родила двете ми прекрасни деца. Изключително съм й благодарен, че ме търпи. Търпи прищевките ми. Това е човекът на когото изключително много държа. Държа изключително много и на съветите на моя баща. Той е човекът, който ме е създал като личност и ми е бил като стожер и идеал в живота. Човек, работил здраво през целия си живот и не е получил нищо даром, построил дом, спечелил доверието на колегите си и на когото аз се прекланям.

Имате двама страхотни синове. В какво ги възпитавате, какви хора искате да станат те?

Това е една трудна задача пред всеки един родител – да успее да възпита децата си и да им даде правилната насока. Опитвам се колкото се може повече време да им отделям, защото в момента те са в такава възраст, в която изпитват необходимостта от баща. Силна е връзката ни баща – синове. Опитвам се да ги науча на това, че изключително важно е човек да се доказва с делата, които върши. Важно е да се цени какво си научил, какво знаеш, какво можеш като умения, а не какво си спечелил, защото всичко материално е преходно. Това, което имаш в главата си  никой не може да го вземе. Доброто образование, доброто отношение към хората е нещото което трябва да ценят. Това са основните добродетели на които ги уча. Те са все още прекалено малки и няма как да го осъзнаят, но се надявам един ден да се върнат назад и да разберат какво точно са означавали думите ми.

Какво най-много мразите?

Ще повторя отново – позитивен човек съм и негативните емоции гледам да не ги използвам, защото те единствено вредят. Но много мразя предателството. Аз съм доверчив човек и гледам на всички хора с добро и когато разбера, че някой не е откровен и честен с мен това много ме огорчава. Предателството е най-лошата черта, която ненавиждам. Дребнавостта е другата черта от характерите на хората, която също неодобрявам. Трудно е човек да има благородни разбирания и не случайно думата „Благородство“ е синоним на по-висшето общество.

Имате ли любима историческа личност от българската история?

Без да злоупотребявам с българската история за мен Левски е кумир, герой, най-светлата личност в нашата история, човек отдал се за свободата на родината. Умен, далновиден, проницателен.

Любими  автори?

Като представител на зодия Близнаци, които са творчески личности харесвам много поети-революционери, макар че сега те не се позиционират с дясната ми позиция в политиката. За мен те са личности сляпо вярващи в идеалите на свободата и родината. Поети като Смирненски, Вапцаров, Пеньо Пенев са ми любими и в свободното си време обичам да ги препрочитам.

„Не мечтая за безсмъртие и пътища леки,

а ватенка топла в зимния ден.

Нека остане безсмъртно навеки

построеното тука от мен.”

Това е любим мой стих, в който е казано всичко как трябва да се развива човек, как да разсъждава.

Отскоро сте в политиката. Сега Ви предстои едно ново поприще в нея,  кандидат-депутат сте. Обаче хората казват за политиката, че е мръсна работа. Какво мислите вие по този въпрос?

За съжаление последните години българското общество се настрои негативно към политиката. Може би големи очаквания имаше цялото общество за бърз преход и да се оправят нещата, а в крайна сметка хората, които трябваше да се справят с това не бяха достатъчно компетентни или пък недостатъчно подготвени , неподготвени да поемат големи рискове. Преходът в България не се случи толкова бързо, колкото всички се надявахме и може би  затова управляващите, тези които са на власт не се приемат с добро око. Въпреки това политиката е начин за демократично решаване на проблемите в едно общество. Тя е начин да изразиш своите идеи, намерения и съответно да бъдеш подкрепен от по-голям или по-малък кръг хора, в зависимост от това дали те се припознават в това. Това е начинът, чрез обществената подкрепа да изразяваш своето мнение и да се опитваш да влияеш на политическите процеси в обществото.

Освен с политика се занимавате и с още  нещо много полезно за Казанлък. Председател сте на фондация „Чудомир“. Кое беше нещото, което Ви накара да се занимавате  с това, което се оказа през годините, че вършите  много добре?

Не мога да кажа, че преди да стана председател на фондация „Чудомир“ съм бил много добре запознат с неговото творчество, ще излъжа. След това обаче много сериозно се порових в живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски.  Възхитен съм от този казанлъшки творец. Това, което ме накара да поема фондация „Чудомир“ бе убедеността ми, че мога да помогна и то с грижата на добър стопанин. Желанието ми беше да бъдат добре уредени както нещата с фондацията, така и къщата музей на Чудомир, а също и да успеем да популяризираме творчеството му. Идеята ми беше да се преиздаде творчеството на Димитър Чорбаджийски, защото през последните години неговите творби липсваха на книжния пазар. Не зная какви са причините, но вярно бе, че Чудомир не беше издаван. Вече сме преиздали първите три тома на събрани съчинения на Чудомир, предстои да преиздадем и останалите. Ще направим така, че те да могат периодически да се преиздават, за да не се чувства глад за такава литература на книжния пазар.

И да завършим с това – какво обича да прави Борис Кърчев в свободното си време?

Естествено обичам да си почивам и да чета книги.  Предпочитам научната литература, защото жаждата за знания е нещото, което най-много ме привлича. Обичам да спортувам заедно с децата. Запален скиор съм. Зимата ходя с тях да караме ски и те много добре се справят. А лятото играем тенис. Това е страстта на малкия ми син. Обичам  заедно със семейството ми разходките в планината.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп: Стрелците ще се справят отлично с всичко, а запознанствата ще са разочароващи за Козирозите

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за неделния ден. Според нея днес Стрелците ще се справят отлично с всичко, а запознанствата ще са разочароващи за Козирозите.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН
В почивния ден се отказвайте от помощта на вашите колеги, защото без тях няма да се справите със задълженията си. Избегнете проблемите в общуването заради заядливите ви изказвания. Успявате да отхвърлите задачите си до края на работния ден. Независимо от нежеланието ви за активна работа, сте удовлетворени от постигнатото и жънете успехи с лекота.

Не изневерявайте, за да си спестите проблеми в личния живот, които вашите интимни половинки с нищо не са заслужили. Не сте доволни от сексуалните си отношения, но вината явно е и във вашето поведение и опити да търсите емоции извън семейството.

ТЕЛЕЦ
Пред вас е изключително успешен почивен ден, ако съумеете да се възползвате от възможностите на пътя ви, вместо да си затваряте очите пред тях. Без колебание направете скок към нов професионален връх, защото точно този момент го позволява.

Ваши съдружници ви гарантират финансови постъпления, които имате възможност да инвестирате през другата седмица. Не допускайте професионалните ви стремежи да вредят на личния ви живот и на отношенията ви с вашите роднини. Сексуалните ви отношения са поохладнели. Вземете мерки, за да не страдате. 

БЛИЗНАЦИ
В почивния ден не се тревожете заради появилите се на пътя ви трудности, защото те не ви засягат. Който ги е предизвикал да се справи. Не губете вашето време и не подавайте ръка, защото помощта ви няма да бъде оценена. Заемете се с планираните срещи и оформянето на банкови документи и не обръщайте внимание на опитите да ви занимават с проблеми, които не ги интересуват.

Не давайте обещания за заеми на непознати хора или роднини само, за да блеснете с щедростта и добротворството си. Със сигурност ще загубите парите си. Вечерта очаквайте разправия в семейството си. 

РАК
Въпреки че деня е почивен, ще постигнете целите си на работното си място като се задълбочите в задълженията си и не допускате да ви натоварват с чужди задачи, въпреки че ако имате възможност да припечелите добре от тях и намерите време приемете една-две допълнителни.

Избегнете нежелателни срещи и запознанства с хора, които от няколко дни се домогват до вашето внимание. Целта им е да ви навредят. В този ден е добре за вас да откажете гостуване при приятели. Останете си у дома с любимите си хора. Пригответе си вечеря и се отдайте на сексуални удоволствия.

ЛЪВ
Днес денят е почивен, но ви очаква изключителен успех, който ви поднася не само възможността да завършите служебните си задачи, а и да стабилизирате финансовото си състояние. Начинанията са успешни, ако не сте прибързани и се съсредоточите в работата си.

Не допускайте да ви разсейват с разговори, които не ви засягат и няма как да сте полезни. Следобед не е изключено да се влюбите и да изоставите професионалните си задължения. Не ви съветвам да го правите, а срещата си уговорете вечерта. Избягвайте запознанствата. Ако сте семейни, не изневерявайте. 

ДЕВА
В този почивен ден, ако няма как да ги отложите, проведете само планираните делови срещи и не забравяйте, че ще успявате, ако сте практични и прозорливи. Прибързаността ви вреди. Не разчитайте на късмета си. Не спорете, ако не сте уверени в правотата си.

Не се сърдете на критиката. Успехът е с вас, ако завършите започнатите задачи. Денят ви е изпълнен с напрежение, но след като се приберете у дома, ви изненадва с романтична обстановка и приятни разговори. Сексуалните удоволствия ви помагат да се освободите от лошото си настроение. 

ВЕЗНИ
В днешния почивен ден успешно и с неочаквана лекота разрешете финансовите проблеми, които вече няма как да пренебрегвате. Вашите делови партньори ви изненадват с предложение за допълнителен бизнес. Неочакван спор на работното място ще ви принуди да си кажете мнението, дори и да е негативно.

Работете спокойно, заредени с увереност в силите и възможностите си. Вечерта си дайте заслужена почивка в компанията на любимите ви. Споделете радостните събития от деня и се отдайте на романтични мигове и сексуални наслади. 

СКОРПИОН
Не се лишавайте от шанса за успешна работа, защото завършване й до края но почивния ден ви обещава професионален възход. Откажете се от запознанствата и срещите. Не избързвайте в действията си и преценявайте думите си при публични изказвания.

Създайте стабилна основа в материално отношение. През целия ден проявявайте умерена щедрост по отношение на пари. Не се притеснявайте да покажете чувствата, които изпитвате към близките си. Само ако сте искрени имате възможност да изживеете незабравими романтични мигове.

СТРЕЛЕЦ
Ако сте решили да си дадете отдих точно днес, което е нормално в почивния ден, ще е по-скоро огромно изключение. Справяте се отлично със задълженията си, ако разчитате само на себе си. Не се доверявайте на съветите на вашите колеги, защото целят да ви създадат проблеми.

Деловите разговори са успешни, дори и ако са уговорени неочаквано сутринта. В този ден не надавайте ухо на клюките, разпространявани от съседите ви. Със сигурност искат да ви настроят срещу интимната ви половинка и да съсипят сексуалният ви живот.

КОЗИРОГ
Не е във ваша полза в почивния ден да провеждате делови разговори и да уреждате финансиране на вашата фирма, защото партньорите ви и вашите познати все още не са в настроение за работа и може да ви подведат с неизпълними обещания. Начинанията са нежелателни. Запознанствата са разочароващи.

Планираните пътувания са успешни. Ако сте търговци денят не е особено успешен. Предпазвайте се от загуби. Коригирайте поведението си спрямо вашите близки. Новите запознанства ще ви разочароват. Не разчитайте на късмета си, ако търсите своята половинка. Удовлетворяващия секс не е гаранция за чувства.

ВОДОЛЕЙ
Не е изключено в този почивен ден заради лични проблеми да пренебрегнете служебните си задължения. Не го правете, не си струва заради ината ви или повлияни от някого да не загубите завоюваните и стабилни до момента професионални позиции.

Не бъдете прибързани на работното си място и се постарайте да разрешите професионалните си проблеми. В личния ви живот не са изключени проблеми заради липсата на хармония в отношенията ви ако сте семейни или живеете на семейни начала. Депресирани сте от невъзможност да постигнете хармония в сексуалния си живот.

РИБИ
Денят, въпреки че е почивен,  ви дава шанс да работите и да постигнете служебните си цели. Ще ви е спокойно, ако вашите колеги са в отпуск. Няма да се разсейвате. Избягвайте запознанствата и деловите неочаквани срещи, за да не страдате разочаровани  от нечия некоректност.

Уговорените точно за днес делови разговори изискват от вас да сте уверени в исканията си. Постарайте се да не създавате напрежение в семейството заради ставащото на вашето работно място. Сексуалните ви отношения са нехармонични, затова и днес не се надявайте на сексуални удоволствия.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

24 хубави имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

Published

on

На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан.

С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът “Свети Сава” съществува и до днес, а през цялото средновековие е средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: “Варвара вари, Сава пече, а Никола яде”.

В някои райони на страната денят се празнува за сечено и порязано. Затова се спазва забраната да не се пипат остри предмети.

Още от деня на свети Сава Освещени започват и приготовленията и църковните чествания за Никулден. В столичния старинен митрополитски храм “Св. Николай” от 18 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. Тя ще бъде възглавена от протосингела на Софийската света митрополия негово високопреподобие архимандрит Василий.

Днес повод да почерпят имат всички с имената Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби и Събина.

Продължете с четенето

Казанлък

Предимно облачно, на югозапад – слънце

Published

on

Над по-голямата част от страната ще има значителна облачност.

Изключение са югозападните и планинските райони, където ще е предимно слънчево. С настъпването на вечерта и там облачността ще се разрасне и на някои места в северозападната част от страната може да превали дъжд.

В сутрешните часове се очакват мъгли в равнините и низините.

Вятърът ще бъде слаб до умерен, ориентиран от юг.

Максималните температури са предимно между 7 и 12 градуса, по-ниски в крайния северозапад и по-високи в югозападната част на страната.

Минималните са в между 2 и 7 градуса.

Продължете с четенето

Казанлък

985 нови носители на коронавирусна инфекция в страната, 42 в областта

Published

on

За последните 24 часа в страната са регистрирани 985 нови носители на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 19 316 диагностични теста – 2977 PCR и 16 339 антигенни.

Към 5 декември активните случаи у нас са 100 537.

В болниците се лекуват 6082 души с диагноза COVID-19, като 203-ма от тях са приети през изминалото денонощие. В интензивните сектори са настанени 677 пациенти.

През изминалите 24 часа болестта отне живота на 36 души, излекуваните са 2871.

От началото на пандемията жертвите у нас са 28 805, като оздравели са вписани 573 112 души.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус е 702 454, от тях 17 493 са медици.

На 4 декември в страната са поставени 6067 ваксини, от началото на имунизационната кампания те са 3 396 700 общо. Със завършена ваксинация са 1 800 792 души, сред които 25 331 са с поставена бустерна доза.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 44 нови случая, Бургас – 100, Варна – 107, Велико Търново – 17, Видин – 24, Враца – 28, Габрово – 10, Добрич – 11, Кърджали – 13, Кюстендил – 13, Ловеч – 16, Монтана – 3, Пазарджик – 14, Перник – 38, Плевен – 38, Пловдив – 73, Разград – 14, Русе – 31, Силистра – 3, Сливен – 20, Смолян – 5, София-град – 242, София-област – 39, Стара Загора – 42, Търговище – 6, Хасково – 14, Шумен – 5, Ямбол – 15.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп: Денят ще донесе успех на Везните, а късметът може да изневери на Скорпионите

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за съботния ден. Според нея денят ще донесе успех на Везните, а късметът може да изневери на Скорпионите.

Ето какво предрече Алена за всички зодии за днес:

ОВЕН

До обед в почивния ден не уговаряйте делови срещи, защото имате право на отмора след изтощителната работа, а и са неблагоприятни за вас. Работата ви спори, ако не се занимавате с проблемите на вашите колеги или на досадни роднини, които упорито ви преследват с исканията си.

Възможни са разходи, които водят до финансови загуби, ако прекалите с капризите си. Нежеланието ви да разберете партньорите си е причината за раздразнителност и агресивно поведение и ще предизвика сериозни конфликти в семейството ви. 

ТЕЛЕЦ
В този почивен ден в професионален план успехът е с вас. Очаква ви реализация на ваши нови проекти. Запознанствата са нежелателни, а също и изясняването на проблемите с вашите близки. Очаквайте нови делови предложения и се доверете на партньорите си, но въпреки това бъдете и бдителни, за да не пропилеете възможностите за финансова стабилизация.

Рискът от проблеми в личните отношение съществува, ако закъснеете за уговорената среща. Не се изкушавайте от инцидентен сексуален контакт, защото сте податливи на инфекции на половите органи, които трудно ще излекувате. 

БЛИЗНАЦИ
В почивния си ден не уговаряйте проекти и не давайте съгласие да инвестирате, ако не сте уверени в печалбата от участието ви в предложеното начинание. Предпазвайте се от финансови загуби. Бъдете коректни и отговорни на вашето работното място и проявете търпение към колегите си.

Бъдете естествени и не играйте роля, която не ви носи полза и възхитата на околните. Спокойствието в дома ви е най-доброто лекарство срещу умората. Приберете се и си почивайте. Ако имате намерение да се отдадете на интимни мигове ще останете разочаровани от себе си. Не сте във форма. По-добре си легнете рано и не си създавайте комплекси заради сексуален провал. 

РАК
Успехът е с вас и в почивния ден, ако се занимавате с бизнес и имате намерение да разговаряте, за да се справите с проблемите, които ви създават вашите съдружници. Бъдете безкомпромисни, ако са непочтени с вас и приключете отношенията си. Имате възможност да блеснете със знания и да впечатлите дори непознатите, присъстващи на служебно събрание.

Не уговаряйте романтична среща. Последствията могат да бъдат неочаквани заради желанието ви да анализирате действията и недостатъците на партньорите си и непрекъснато да ги критикувате.  

ЛЪВ
В този почивен ден се постарайте да не пилеете време и да отхвърлите служебните си задачи до края на работния ден. Вечерта ще се справите с личните си проблеми, въпреки че няма да е лесно. Не отказвайте допълнителната работа, ако ви носи добра печалба. Задължителният анализ на постигнатото до момента е във ваша полза.

Близките ви ще очакват да се приберете за вечеря. Сторете го, за да избегнете ново напрежение. Откажете се от мечтите за сексуални удоволствия, ако не сте преодолели кризата в отношенията си. 

ДЕВА
Въпреки че деня е почивен е и натоварен сте инициативни и се справяте без проблеми със служебните си задължения. Очаквайте приходи. Успехът е с вас, ако сте упорити и не се отказвате от допълнителната работа. Имате възможност да регистрирате ваша фирма и да започнете бизнес, даряващ ви финансова стабилност.

В този ден ще ви зарадва приятна новина, свързана с личния ви живот. Необвързаните ще получат предложение за брак, а семейните ще изживеят романтични мигове. Не пропускайте да се насладите на незабравими сексуални удоволствия. 

ВЕЗНИ
Денят е почивен, но ви носи успех, въпреки че сами сте в състояние да си създадете финансови затруднения. Полезни са добре обмислените начинания и деловите срещи. На работното си място избягвайте прибързаните действия, за да не пропуснете мига, в който ще си извоювате признание и ще достигнете до нов професионален връх.

Не изневерявайте, дори и само с флирт, който според вас е невинен, но ще нарани интимната ви половинка и може да се разделите. Сексуалният ви живот е незадоволителен и ви депресира. 

СКОРПИОН
При служебни среща, неотложни в почивния ден, не поставяйте непосилни изискванията на деловите си партньори. Подкрепата им е важна за вас в този ден, а късметът може да ви изневери. Предпазвайте се от необмислени изказвания на работното място, за да не провалите плановете си за деня, които сте в състояние да реализирате успешно.

Не се впускайте в любовни връзки, за да не страдате след като ви разкрият. Мислите, че сте неотразими и неустоими. Това мнение не ви дава право да изневерявате, защото сексуалните удоволствия ще ви излязат през носа още тази вечер. 

СТРЕЛЕЦ
Изкушението да рискувате в този почивен ден, вместо да се заемете с рутинните си служебни задължения, ви носи трудности. Ще ви бъде невъзможно да възстановите бързо загубите. Не ви съветвам да действате инатливо и да се впускате в начинания. Служебните ви задачи за деня са достатъчни, за да не се провалите.

Нежеланието да разберете интимните си партньори е повод за разправии у дома, които ще ви напрегнат и изнервят. Не реагирайте прибързано и импулсивно, за да не отдалечите мечтаните сексуални удоволствия. 

КОЗИРОГ
Не ви съветвам да се отдавате на активна работа, обсебени от желанието да печелите много и бързо, а и вие имате право на отмора в този почивен ден. Материалните ви стремежи ви вредят и в този ден блокират приходите ви. Днес късметът не е на ваша страна, нито лесните начини за печалба, а деловите познанства не са подходящи.

Вечерта се срещнете със стари приятели. Откажете се от уговаряне на романтична среща, защото е възможна проява на ревност. Не се опитвайте да възобновите прекъсната любовна връзка. Ще ядосате близките си и заради вашето предателство ще се развихри скандал и отказ от сексуални наслади. 

ВОДОЛЕЙ
Заредете се с оптимизъм в почивния ден  и успехът ще бъде с вас, ако сте на работното място. Срещите уговорени с вашите делови партньори са успешни. Бъдете отговорни, ако подготвяте документи, свързани с международни договори. Трудностите са свързани с личния ви живот и с нежеланието ви да признаете грешките си пред вашите близки.

Вечерта ще се чувствате най-добре сред близките си и спокойствието на своя дом. Отложете поканите за гостуване. Сексуалните ви отношения изискват да промените поведението си. 

РИБИ
Денят е почивен, но и успешен за вас, ако се заемете сериозно с текущите си служебни задължения. Не предприемайте промени уверени в късмета си, защото днес той може да ви изневери. Стабилизирайте отношенията с колегите си, за да разчитате на успех на работното си място, ако сте намерили партньори, които ви подкрепят в начинанията.

Не са изключени проблеми в личния живот. Новото ви романтично увлечение може да се окаже разочароващо. Не бързайте да се отдавате на сексуални удоволствия, ако не сте се опознали.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Празник е! Имен ден празнуват всички с имената…

Published

on

Българската православна църква отбелязва днес деня на св. вмчца Варвара. Тя е християнска великомъченица, чиято памет се почита както в православната, така и в католическата църква. В православието св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят, информира БТА.

Св. Варвара е родена в края на III в. в Илиопол (Мала Азия)

в семейство на аристократ и живяла по времето на император Максимилиан. Отличавала се с особена и впечатляваща красота. Баща ѝ полагал големи грижи за нейното езическо възпитание, защото сам бил езичник, но я затворил в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучавала външния свят от прозореца и имала много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешил да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознала с християни и приела свето кръщение.

Момичето трябвало да отстоява избора си

пред управителя на града, след като баща ѝ се отрекъл от нея заради християнските ѝ убеждения. Когато бащата научил, че дъщеря му е станала християнка, той наредил да я бичуват и получил съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена, а над гроба ѝ бил построен храм, където вярващите намирали изцеление на своите недъзи.

Мощите на света Варвара

се намират в Киевопечорската лавра в Киев, но частици от тях са пренесени и дарени на София на 8 септември 1957 г. като дар от Московския и на цяла Русия патриарх Алексий I и се намират в църквата “Св. Преображение” в квартал “Лозенец”.

Денят на св. Варвара поставя началото

на трите последователни християнски празника – Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) и на зимните празници.

Днес църквата почита и паметта на Йоан Дамаскин.

Той е родом от Дамаск, живял в осми век. Бил богослов и песнописец, монах от обителта на свети Сава. За своите високохудожествени умилителни песнопения той получил името “златоструен”. Написал е много канони, сред които и пасхалният канон. Той разработва и теорията на църковното пеене, като го разделя на осем гласа или музикални тоналности (ладове). Като практическо приложение на теорията за църковното осмогласие е известен трудът на Дамаскин “Октоих”.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Варвара, Варя, Варадин.Източник: БТА   

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com