Свържете се с нас

Казанлък

Бойко Борисов в Казанлък: „Какво ли не направихме за Казанлък?! И още ще правим занапред“

Published

on

„Какво ли не направихме в Казанлък?! И още ще правим занапред“, заяви министър- председателят на Р България Бойко Борисов при откриването на модерната Градска пречиствателна станция за отпадни води край града на розите. Думите на премиера прозвучаха като оценка за работата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, която го посрещна с думите: „Г-н Борисов, горещо е, в Овощник сме и не мирише неприятно!” Стоянова не скри радостта си от факта, че верните решения в правилната посока се намират с подкрепата на Правителството.

Днес тя, министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха модерна пречиствателна станция за отпадни води в рамките на „Интегриран воден проект на община Казанлък“. Съоръжението, разположено в района на с. Овощник, ще подобри не само начина на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК услугите за 52 723 жители.

Десетки милиони левове се вливат в момента в села и градове в момента в цялата страна по европейски проекти, след като година и половина беше нулева за България в това отношение”, заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с министър Ивелина Василев и кмета Галина Стоянова преряза лентата на новото съоръжение.

„Днес отчитаме финала на два от един от най- големите проекти по Оперативна програма „Околна среда“. Този проект изразява позицията на Община Казанлък да се грижи за чистия въздух и здравето на своите жители“, заяви министър Василева и определи кмета Галина Стоянова като смела и силна жена. „Община Казанлък е първенец по реализирани проекти, успявайки да завърши и този. Крайният резултат на този проект означава здраве за нашите деца“, категорична бе министър Ивелина Василева.

От своя страна кметът на Казанлък Галина Стоянова определи новата Градска пречиствателна станция за отпадни води като най-мащабния проект, който е изпълнявала Общината от инженерна, екологична и управленска гледна точка.„Реализирането на тази инвестиция от 22,6 млн.лв. за нас бе изключително голяма отговорност. Като огромно предизвикателство приехме условието да се извърши реконструкцията, без пречиствателната станция да спира дейността си и за миг. Фактът, че днес сме тук, означава, че успяхме! Освен това инсталираната софтуерна система за управление и контрол на съоръжението няма аналог в България. Тя е нова разработка на „Сименс“ в сферата на управление на технологични и производствени процеси и за първи път намира приложение в България“, заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя уточни, че към модернизираната Градска пречиствателна станция за отпадни води е изградена и изцяло нова линия за третиране на утайки, което решава един огромен проблем, стоял до сега пред жителите на казанлъшкото село Овощник.

С реконструкцията и модернизацията на Градската пречиствателна станция за отпадни води са подобрени експлоатационните съоръжения, подменено е основното електро-механично оборудване, което води до значително намаляване на разходите за енергия. В технологичната система на Станцията са включени и съоръжения за отстраняване на биогенни елементи – азот и фосфор. Подобреното качество на инженерната среда посредством новата Градска пречиствателна станция за отпадни води – Казанлък, ще доведе до повишаване качеството на живот и благосъстояние на населението, което ще се отрази върху икономическия растеж на района.Към настоящия момент Станцията има капацитет да поеме отпадните води на всички населени места на територията на общината.С реконструкцията и модернизацията й се реши трайно проблемът с пречистването и заустването на отпадните води на гр. Казанлък и с. Овощник.

Община Казанлък е бенефициент по проект “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“, който се финансира  от  Кохезионния  фонд  на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Проектът е на обща стойност 22 695 646,07 лв., от които: 1 135 181,30 лв. собствен принос на Община Казанлък, 187 600,00 лв. по проект за техническа помощ финансиран от ОПОС и 3 712 681,20 лв. възстановимо от НАП ДДС. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 17 660 183,57 лв., разпределена както следва – Кохезионен фонд на ЕС 14 128 146,86 лв. и национално съфинансиране от държавния бюджет 3 532 036,71 лв., съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № DIR-51011116-С026/08.08.2012 г.

Казанлък

Михаил Шейтанов от ПГЛПТ спечели Национално ученическо състезание по „Стопански и финансов контрол“

Published

on

Изключително радостна новина дойде от Свищов в първите дни на декември и зарадва всички в ПГЛПТ. Михаил Шейтанов от 11 а клас, спец.“Електронна търговия“ спечели първо място в Националното състезание по „Стопански и финансов контрол“. Организатор на он-лайн надпреварата бе Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в дунавския град. Състезанието се проведе за час и половина, а състезателния казус бе в интерактивна форма и въпросите в него, бяха свързани с конкретна операция по внос на стоки, която учениците трябваше да оценят и разгледат от позицията на митническия контрол.Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '28=4358age=3 Jud... BGmaterial i.com уча.се моите уро... уроципо английск... мелиса стопанска академия "димитър A. ценов" специалност стопански и финансов контрол редовно. задочно и дистанционно обучение на български език срок 4 години WWW bg/kskb'

Михаил победи 143 участници от 16 училища в цялата страна. ПГЛПТ се представи с цели осем състезатели от специалност „Електронна търговия“. По време на състезанието се работеше индивидуално, като всеки от тях трябваше да влязат в точно определена виртуална състезателна стая. Михаил спечели специална грамота и наградата на Ректора на СА „Димитър.А.Ценов“. Всички участници в състезанието ще получат и Сертификати.

Продължете с четенето

Казанлък

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Published

on

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на БОП към МВР – Стара Загора заедно с 55-годишния Георги Паликарев, привлечен като съучастник.  Двамата са обвинени за принуда с цел имотна облага. На 14 ноември Окръжната прокуратура в Стара Загора освободи от ареста бившия началник на РУО срещу парична гаранция от 2000 лева.

Кандидатите за началник на РУО Стара Загора трябва да се явят на тест на 12 декември от 10:00 часа в сградата на Министерството на образованието и науката. Интервюто с допуснатите след теста кандидати ще се проведе в същия ден.

Милена Йолдова-Стоянова беше назначена за изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора на 3 май 2022 година. Тогава Татяна Димитрова беше освободена заради дисциплинарни нарушения.

С решение на Върховния административен съд на 7 юни 2023 година Татяна Димитрова беше възстановена на длъжността началник на Регионалното управление на образованието -Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

Published

on

На 2-ри декември в 04:45 часа, в Районно управление-Казанлък, на тел. 112 е получен сигнал за кражба от магазин в Казанлък.

На място е установено, че деянието е извършено за времето 18:00 часа на 01.12.2023г. до 04:50 ч. на 02.12.2023г., след като с техническо средство е отключена вратата на търговския обект.

По данни на потърпевшите са отнети 250 лв. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъжа избягал с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък

Published

on

На 1-ви декември, в 08:46 часа, в Районно управление-Казанлък е получено съобщение за съборена и повредена оградна мрежа на наказателен паркинг в Казанлък от л.а.“БМВ“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено, че водач на автомобила е 53-годишен мъж, който към 08:20ч., след като е бил репатриран автомобила, отишъл да наказателния паркинг, за да иска да му бъде освободена и върната колата, отказал да заплати глоба и минал през оградата, намираща непосредственно до входния портал на паркинга.

Образувано е досъдебно производство по чл.325, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж за трафик на жена от Казанлък с цел проституция

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж за трафик на жена с цел развратни действия, съобщават от прокуратурата.

През месец ноември, обвиняемият П.К. въвел в заблуждение 30-годишна жена, че ще се ожени за нея, взел я от гр. Казанлък и я транспортирал до гр. София. Обвиняемият направил това с цел да използва жената за развратни действия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.2, пр.2, вр. ал.1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 04.12.2023 г., наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.К.

Продължете с четенето

Казанлък

Източиха 110 литра дизелово гориво от трактор в гр. Шипка

Published

on

На 03.12.2023г., в 15.55,ч., в РУ-Казанлък е получен сигнал, че за периода от около 17.30 ч. на  02.12.2023г. до около 15.00ч. на 03.12.2023г., в землището на гр.Шипка,  е разпробит резервоар на трактор и са отнети 110 литра дизелово гориво.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com