Свържете се с нас

Казанлък

Близо 12 000 лева набра финалът на кампанията „И аз съм дете от твоя град”

Published

on

Кампанията на община Казанлък и фондация „Сийдър” завърши с благотворителен бал за последно набиране на средства за децата по съвместния проект. Събитието уважиха кметът на Общината – Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет – Николай Златанов, представители на общинското ръководство и много бизнесмени от региона, приели присърце благородната инициатива. По време на  празничната вечер бяха набрани близо 12 000 лв. в подкрепа на децата и младежите със и без увреждания, живеещи в къщичките от семеен тип в града, а средствата набрани в рамките на цялата кампанията са близо 19 000 лв.

„Деинституционализация“ е не само трудна дума, но и трудно начинание.“, сподели в началото на вечерта г-жа Стоянова и припомни предизвикателството на Общината да кандидатства по проекта за изграждането на къщичките от семеен тип и защитеното жилище в Казанлък. “Но усилията си струваха. Да ги построим, да посрещнем заедно с живущите децата, да ги обгрижваме и да стигнем до днес, когато им гостуваме и виждаме, че те вече имат своите приятели сред казанлъчани.“, разказа тя. Галина Стоянова благодари на децата и ги покани да застанат до нея. Тя отправи своите благодарности на фондация „Сийдър“, които управляват услугата и на заместник – кмета Лилия Цонкова, която е минала най-трудните стъпки по реализацията на идеята и увери всички, че в момента тя е мислено на благотворителния бал. Към представителите на бизнеса, подали ръка на благородната кауза, Кметът на Общината се обърна с думите: “Винаги доброто да ви води и да се връща стократно на вас и вашите семейства!“.

Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър“ поздрави гостите на официалната вечер и подчерта, че Казанлък е специално място за фондацията. „Преди малко повече от 10 години именно тук, в Казанлък едно семейство сбъдва своята мечта – съзадава фондация, която започва да помага на децата и младежите в неравностойно положение в България – това е фондация „Сийдър”.” Тя разказа за поканата от Общината през 2013 г., с която решават да изведат децата от институциите и да променят живота им. С радост припомни съдбите на някои от малките им приятели – едно от момченцата, което приемат неподвижно, а после прохожда, братче и сестриче, без родители, на които предстои заминаване за САЩ с новото им семейство, напълно неподвижно и некомуникативно младо момиче, което сега се смее и общува. „Благодарение на „Сийдър“ сега те са щастливи деца!“, каза г-жа Димитрова и благодари на спонсорите.

„Благодарим ви, че сте тук за нас!“, така главните герои на вечерта – децата от къщичките, отправиха своя поздрав към всички гости и представиха кратка, но много динамична празнична програма с песни и танци.

През цялата вечер организаторите се погрижиха да забавляват своите гости. Приятното настроение поддържаше чаровният Пейо Филипов, познат като „Пощальонът“ от популярното предаване по Нова ТВ „Имаш поща” и музикантите от „Камино Бенд“.

Благотворителен търг с уникални предмети даде начало на инициативата по набиране на средства за децата от къщичките. Сред най-желаните и оспорвани предмети на търга бяха произведения на изкуството, алкохолни напитки от лимитирани серии и кулинарни изкушения. Уикенд за двама в спа хотел „Севтополис“ в Павел баня, нощувка за двама в „Хилтън“ София, кошница с шоколад, козметични продукти бяха само част от наградите, предвидени в благотворителната томбола за гостите.

Фондация „Сийдър” управлява 3 къщи от семеен тип и едно защитено жилище в Казанлък. В тях живеят общо 44 деца и младежи без родителска грижа. 31 от децата са с увреждания. Средствата за тяхната издръжка, които държавата отпуска, достигат едва за най-основните нужди на децата като храна, отопление и малък екип от терапевти. С кампанията и благотворителния бал организаторите искаха да наберат сумата за дофинансиране на издръжката на поне една къща, което се равнява на сумата от 26 695 лв. Целта на кампанията бе да призове местната общност да приеме, приобщи и подкрепи тези деца и младежи, така че те да се развиват и да бъдат част от общността.

Можете да подкрепите децата и младежите и като направите лично или фирмено дарение или изпратите SMS с текст на латиница DMS DETE на номeр 17 777 за всички абонати на Telenor, MTel и Vivacom. Цената на 1 SMS е 1 лв за абонати на трите мобилни оператора. Върху нея не се начислява ДДС. За потребители на предплатени услуги цената на 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС.

С набраните близо 19 000 лв. за по-доброто бъдеще на малките приятели на община Казанлък и фондация „Сийдър“ благотворителната кампанията „И аз съм дете от твоя град” приключи. Всеки, който има желание да подкрепи децата и младежите може да го направи и извън рамките на кампанията на посочената банкова сметка или да изпрати дарителски SMS, за да помогне да се донабере нужната сума за издръжката на поне една къща.

Официален спонсор на благотворителния бал е „М+С Хидравлик“АД. Вечерта бе организирана с любезното съдействие на Търговско-промишлена палата – Казанлък, „Ротари клуб“ – Казанлък, „Винпром Пещера“АД, „Перно Рикар България“ЕООД и „Веселино“ЕООД.

Кампанията „И аз съм дете от твоя град” се реализира с подкрепата на „Ротари клуб“ – Казанлък, Търговско-промишлена палата – Казанлък, ICAP, „Диджитал Маркетинг груп“ и медийните партньори: телевизия – Стара Загора, радио „Фокус“, радио „Вис Виталис“, радио „Севтополис“, в-к „Долина“, в-к „Искра“, Кz7.bg, kazanlak.com, Kazanlak.info, presstv, Kazanlak.co, Kazanlak.live.

Пресцентър на община Казанлък

Казанлък

Катастрофа затруднява движението на главния път Казанлък-Габрово

Published

on

Катастрофа в района на казанлъшкото село Крън затруднява движението по главния път Казанлък-Габрово.

Движението се осъществява двупосочно в една лента.

Трафикът се регулира от униформени, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Очакват се подробности от полицията.

Продължете с четенето

Казанлък

Военни формирования ще проведат дни на отворени врати по повод 20 г. България в НАТО

Published

on

Военни формирования от Българската армия и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия (ВВВУ) ще проведат поредица инициативи тази седмица по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12 април.

На 10 април, сряда, в Ловеч, в рамките на проявите за отбелязване на 45 години от полета на първия българин в Космоса, ще бъдат представени възможностите за обучение на курсанти и студенти във ВВВУ. Информационният щанд на авиационната Алма Матер ще бъде разположен пред сградата на Община Ловеч. Представително формирование от висшето военно училище ще се включи в тържествената церемония по отбелязване на 45-ата годишнина в родния град на първия български космонавт. Около 17.30 ч. над Ловеч ще прелетят самолети L-39ZA и Pilatus PC-9M с екипажи от 12-а авиационна база, за да отправят въздушен поздрав към граждани и гости. Самолетите ще преминат във формация клин в сгъстен боен ред, пилотирани от опитни пилоти, без въоръжение.

На 11 април, четвъртък, Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия обявява Ден на отворените врати от 10.00 до 15.30 ч. в изнесения комплекс за авиационно образование в Плевен. Целта е да се популяризират и представят възможностите за авиационно образование и обучение. Приветствие към гостите ще поднесе началникът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски. Презентация на тема „ВВВУ „Г. Бенковски“ – лидер в авиационното образование в България“ ще представи полк. проф. д-р инж. Марин Маринов, а на тема „Международно сътрудничество на ВВВУ „Г. Бенковски“ и възможности за развитие“ – полк. Андриян Колев. Ще бъдат проведени демонстрации и срещи с преподаватели по катедри.

Същия ден, 11 април, в Казанлък и Карлово, по повод отбелязването на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО, 61-ва Стрямска механизирана бригада организира Ден на отворените врати. Във военните формирования в Казанлък и Карлово ще има статичен показ на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване и възможности за посещение на Стаята на бойната слава. Гражданите могат да се запознаят с дейността на бригадата от 10.00 до 15.00 часа.

На 12 април, петък, Авиобаза „Безмер“ отваря вратите си в Международния ден на авиацията и космонавтиката. Малки и големи ще могат да разгледат авиобазата от 09.30 до 12.30 часа. Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, специална и самолетообслужваща техника. Музеят на авиобазата също ще бъде отворен за приятелите на авиацията.

Продължете с четенето

Казанлък

Мъж обгори с горелка пътен знак в Казанлък

Published

on

Мъж обгори с горелка пътен знак „B-1“ в Казанлък, съобщиха от полицията. Знакът означава „Забранено е влизането на пътни превозни средства“.

На 9 април вечерта полицаи са задържали мъж за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред – обгоряване на пътния знак с газова горелка на улица „19 февруари“ в града.

Образувано е бързо производство.

Продължете с четенето

Казанлък

„Възраждане“ обжалват строителното разрешение за реставрацията на Паметника на свободата

Published

on

Партия „Възраждане“ внася сигнал до Административния съд в Стара Загора с искане да бъде обявено за нищожно даденото от Община Казанлък строително разрешение за ремонт и реконструкция на Паметника на свободата на Шипка. Това обявиха на пресконференция старозагорският народен представител и областен координатор на партията Даниел Проданов и  общинските съветници от Казанлък и Стара Загора Димитър Пашев и Галин Динев.

Сигналът до Административния съд ще бъде внесен чрез главния архитект на община Казанлък и ще бъде придружен с документация от 45 страници, която според представителите на „Възраждане“ показва, че при реставрацията ще бъдат извършени дейности, които не са предварително планирани, заяви Даниел Проданов.

Строителното разрешение, което е издадено от главния архитект на община Казанлък на 7 септември м.г. носи наименование „за реставрация и консервация на фасадите на паметник на връх Шипка“, допълни Димитър Пашев, който е и председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общинския съвет на Казанлък. По думите му обаче, според техническия проект ремонтните дейности не обхващат само запълване на фугите на паметника, а цялостен ремонт, който видоизменя и подменя своеобразната идея на паметника да бъде музей на героизма на българските опълченци и руските войни, загинали в борбата за освобождение на България. По думите на Димитър Пашев не са изпълнени редица нормативни изисквания като например, че строителното разрешение е само за ремонта на фасадите, но не включва интериора и подмяната на автентичните плочки около паметника.

От „Възраждане“ се заканиха да използват всякакви юридически възможности за обжалване на обществената поръчка за реставрацията на паметника. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

За 9-та поредна година в Казанлък ще се проведе едно от най-известните велосъстезания “Спици и бодли”

Published

on

От 17-19 май 2024 г., в парк “Тюлбето”, гр. Казанлък, ще се проведе за 9-та поредна година едно от най-известните велосъстезания “Спици и бодли”. Организатор на събитието е “Софийски планински клуб”, в партньорство с община Казанлък.

“Спици и бодли” е едно от най-популярните събития в региона на Казанлък и Стара Загора, защото съчетава в себе си състезание с благотворителна кауза и фестивал, без аналог в България. 100% от печалбата на “Спици и бодли” отива за каузите и инициативите на Софийски планински клуб, сред които подкрепата на Фондация “Ела и ти” и стипендия “Софийски планински клуб”. Състезанието се организира изцяло с доброволчески труд и финансира от спонсори и бюджета на клуба.

През 2023 година в състезанието се включиха рекорден брой състезателите – над 600, а тази година организаторите са подготвили още нови предизвикателства. Освен четирите дисциплини от миналата година (Хоби – 37 км, Трудно – 47 км, PRO – 64 км, както и Дуатлон – колоездене + бягане), тази година ще има нова категория Дуатлон Щафета – отново 37 км колоездене и 22 км бягане, но този път поделени между двама

Събитието започва още на 17 май (петък) с прожекции на филми под нощното небе. В съботния ден от сутринта ще започнат йога практики, обучения по колоездене, ще има хамачена градина и ще се проведе детската вело надпревара “Малки спици”. На разположение на гостите ще има различни видове щандове с храна, напитки и натурални продукти на производители от цяла България. А вечерта ще има концерт с участието на музикалните групи “Lazy Dynamics” и “Cool Den”.

Неделя от 09:00: старт на всички дисциплини.

Ако пък не сте състезател, но искате да бъдете част от преживяването “Спици и бодли”, можете да го направите като се включите в групата на доброволците , където ще се запознаете с нови хора и ще научите повече за организацията на събитието.

Ако желаете да станете партньор на “Спици и бодли”, може да се свържете с тях на spici@spk.bg.

 

 

 

да се провери дали е така, че май ги отсвирихме.

Продължете с четенето

Казанлък

10-годишно дете е в болница след удар между кола и мотоциклет

Published

on

Дете пострада при катастрофа в Старозагорско, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал на 6 април по пътя от Крън за Казанлък.

Произшествието е между автомобил, управляван от 60-годишен мъж и мотоциклет, управляван от 44-годишен мъж.

Пострадали са водачът на мотоциклета и возещото се отзад 10-годишно момче.

Детето е настанено в болница – без опасност за живота.

Двамата шофьори са тествани за алкохол и наркотици, като са отчетени отрицателни резултати.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com