Благодатният огън слезе на Божи гроб

   

Благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим, където патриарх Теофил III го изнесе от параклиса, съобщи БНР.
Огънят, наричан още Свещен или Небесен, е едно от чудесата, които всяка година стават на Велика събота. Огънят лумва от само себе си в храм „Възкресение Христово“, който е построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Огънят ще бъде донесен в България от църковно-държавна делегация, която тази година се води от Ловчанския митрополит Гавриил и която присъства на богослужението в йерусалимския храм. Очаква се делегацията да се завърне в България с огъня между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София. Към 23.30 – 23.40 часа фенерът с огъня ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
И до днес тайнството на запалването на благодатния огън е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. В първите минути той има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.
Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.
Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. Главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх Теофил III, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото. В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, разкайват се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.
Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com