Билкар от Казанлък засажда 350 дка с безсмъртниче

   

Разсад от култивираната в Корсика и Босна и Херцеговина билка бесмъртниче ( helichrysum italicum), която през последните години се превърна в истински хит за парфюмерийната промишленост е подготвил живеещият в Казанлък Ридван Иляз.

За пръв път в българските условия само след месец той ще засади първите 50 дка от нея, а през пролетта възнамерява да увеличи площите с още 300 дка.

На международния пазар годишно се търгуват около 1,5 т от маслото на безсмъртничето, очакванията са търсенето да достигне 50 т, коментира Иляз, който от 2004 година се занимава с производство и преработка на етерично маслени култури.

Цената за килограм от маслото на безсмъртничето гони 1 500-1 800 евро в зависимост от качеството, като за добиването му са необходими от 500 до 650 кг зелена листна маса, които се добиват от един декар площ.

До решението да започне производство на култивираното биле казанлъчанинът стигнал след няколко годишно наблюдение на пазарите и многократни посещения на стопанства в Корсика и Босна.

По думите му семената за разсада закупил от Корсика заради по-високото съдържание на определена химическа съставка, която повишава качеството на маслото.
Причината да се търси безсмъртниче е в неговите лечебни свойства, обяснява роденият в Кърджали, но живеещ в Казанлък от 1995 година Ридван Иляз.

В козметичната индустрия е растението е известно като билка на вечната младост, а във фармацевтиката се използва за зарастване на рани и предотвратяване на появата на белези.
В околностите на павелбанското село Гъбарево, Ридван Иляз отглежда и обработва 120 дка с маслодайна роза, 100 дка с лавандула , 150 дка лайка и 50 дка маточина, като изнася произведеното от тях масла в 10 страни по света.

Казанлъчанинът е категоричен, че през последните една-две години рязко е спаднало качеството на родното лавандулово масло.

По тази причина в момента непродадени остават близо 100 т. /около 1/3 от всички количества/ Причината е използването на разсад от несертифицирани производители.

Христо Христов

monitor.bg

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com