Библиотека на играчките и Сензорна стая предлагат нов вид услуги за деца със специфични потребности в община Казанлък

   

Библиотека на играчките и Сензорна стая са два от проектите на Центъра за обществена подкрепа в Казанлък, които осигуряват предлагането на нов вид услуги за деца със специфични потребности на територията на общината, каза за Радио „ Фокус“ Мария Гинева, изпълнителен директор на Сдружение „Бъдеще за децата“. Гинева каза още, че Библиотеката на играчките е създадена по американска методика за деца с различни емоционално-поведенчески проблеми, не само със специални образователни потребности. Тя е факт благодарение на помощта на Фондация „ Деца в риск по света“, която е оборудвала стаята и е доставила играчките, с които се работи. 36 са децата, които постоянно ползват играчките в новата „библиотека“.
По отношение на сензорната стая Гинева поясни, че екипът на Центъра за обществена подкрепа и този на Центъра за социална интеграция и рехабилитация в момента преминават през обучителен етап, за да могат да бъдат ползвани съоръженията в стаята по адекватен начин и да бъдат максимално полезни на децата.
Последната услуга, разработена от Центъра за обществена подкрепа е свързана с групова работа за деца без специфични потребности от създадените преди повече от година центрове за настаняване от семеен тип в Казанлък. „Идеята е тези деца да формират умения за работа в група, да се научат да общуват, тъй като децата, които до момента са били в институции, срещат проблеми в комуникацията, по отношение на представата за общността, имат проблеми със самооценката и др.“, коментира Гинева и поясни, че в това отношение центърът си партнира с доставчика на услугата – Фондация „Сийдър“.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com