Библиотека „Искра” получи роботи „Пчела” по проект “Генерация Код” на Фондация “Глобални библиотеки-България” в Казанлък

   

Шест броя роботи „Пчела” и цветни подложки от винил за работа с програмируемите роботи получи по проект “Генерация Код” на Фондация “Глобални библиотеки-България”, каза за Радио „Фокус” директорът на библиотеката Анна Кожухарова. Тя поясни, че получените роботи са по грант от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането. Общата стойност на дарението е близо хиляда лева.

За своята успешна дейност с деца и тийнейджъри Библиотека „Искра” получи през 2018 година безвъзмездно дарение от посолството на САЩ – пет робота „Финч”. Това ново направление в дейността бе споделено с учениците от училищата в Казанлък. „В днешно време младите хора трябва да имат достъп до ресурси и най – демократичното и подходящо място са обществените библиотеки. Една идея, по която библиотека „Искра” работи в стратегическо направление от близо 10 години”, поясни директорът на библиотеката. Тя подчерта, че в резултат на активното пропагандиране на програмирането с роботи „Финч” библиотеката е включена подборно в кръга от библиотеки в страната и е една от 15-те, които са получили второ, а сега и трето дарение – още пет робота „Финч” и още шест роботи “Пчела”, както и финансиране за обучение на целева група деца с афинитет към програмирането и желание да работят с тези роботи.

Проектът е адресиран към деца на възраст от 10 до 11 години, които в рамките на месец и половина вече преминаха безплатно обучение по програмиране с роботите “Финч”. Обучението завърши с тест и излъчване на участници за пролетен учебен лагер с най-добре представилите се участници.

Новите програмируеми роботи ще разширят възможностите за обучение и ще подкрепят дейности на Общинска библиотека “Искра”, чрез които да бъде повишен общественият интерес към новите технологии, да бъдат насърчавани младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com