Библиотека „Искра“ организира дарителска акция „Казанлъчани за Казанлък“

   

В рамките на Европейски дни на наследството Библиотека „Искра“ организира дарителска акция „Казанлъчани за Казанлък“, съобщи  директорът на библиотеката Анна Кожухарова. Тя заяви, че през 1924 година три от значимите фонда в библиотеката се създават именно чрез дарителство. В днешно време културният институт може също да се похвали с подкрепата на своите потребители, на местната общност. „Много често казанлъчани не обръщат внимание на това, че притежават издания от 1944 година миналия век и такива издания отиват за претопяване, а ние продължаваме да ги издирваме, да ги колекционираме“, каза Кожухарова.

От години Библиотека „Искра“ работи в насока съхранение на културното наследство. В рамките на Европейските дни на наследството екипът на културния институт иска да припомни за възможностите на библиотеката поместени на сайта ѝ, където всеки потребител на интернет може да работи с дигиталните ресурси на вестници до 1944 година по проект „Писахме, да се знае“ и за съхранението на нематериалното културно наследство по проект „На една земя, под едно небе – при изворите на живота“. На страниците на сайта ще могат да се ползват събраните документални разкази и фотоматериали, както и други документи по изучаване на сватбения обред на различните етноси.

В рамките на Европейски дни на културата се провежда и фотоконкурс на библиотеката „Красотата и културното наследство на Казанлък през моя поглед“, който тя организира на страницата си във Фейсбук. Виртуалният конкурс цели всички, които имат желанието и усета да почувстват красотата на Казанлък и неговите културно–исторически и природни забележителности, да запечатат това и да го споделят във Фейсбук.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com