Библиотекари от ОБ „Искра” Казанлък повишават обучителния си капацитет

   

В изпълнение на проект „Повишаване на обучителния капацитет на мениджъри и служители в общинските библиотеки” на Фондация „Глобални библиотеки – България“, финансиран по Програма Еразъм + , Петя Шопова и Светлана Колева, библиотекари от ОБ „Искра” Казанлък, бяха на обучение в Барселона. Групата на обучаваните включваше и представители на фондацията, и на общинските библиотеки в Асеновград, Димитровград, Исперих, Карлово, Котел и Самоков.

В програмата беше включено обучение по брандинг на библиотеки, разработване на стратегии за налагане на бранд на библиотеката и по проектиране на библиотечни услуги, съсредоточени върху потребителите. Международният екип от обучители използва методи от геймификация и визуално мислене, за да предаде по занимателен начин знания и умения. Обучението провокира библиотекарите креативно да представят идеите си. Работейки в екип, участниците имаха практически упражнения за попълване на карта на емпатията и изработване на Business Model Canvas.

Програмата на обучението включваше и посещение на обществени библиотеки. Организирани бяха презентации, в които библиотекарите от България нагледно се запознаха с работата на испанските си колеги в три обществени библиотеки. Всяка една от тях предлага специфични услуги, съобразени с потребностите на ползвателите си. Впечатляваща е Националната библиотека на Каталуня, която се помещава в сграда от XVI век, бивша болница.

Като цяло библиотеки в Барселона имат визията на съвременен културен, образователен и социален център, който заема важно място в ежедневието на хората. Като доказателство за това е посещението на Библиотека „Саграда фамилия”. Интересното при нея е, че е сграда, която първоначално е била голям търговски център, но според желанието на жителите на квартала се преобразува в библиотека,. Посещава се активно от всички възрастови групи, включително и от бебета, за които се организират различни занимателни игри. Друга от библиотеките е в сградата на бивша текстилна фабрика. Възхищение предизвика и откритата през 2014 година модерна обществена библиотека, проектирана и обзаведена в съответствие с актуалните екотенденденции.

Работата по проекта продължава. Пред екипа на ОБ „Искра” и библиотекари от общината ще бъде представена презентация и от това обучение.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com