Свържете се с нас

Казанлък

Апаши обраха три съседни селски къщи

Published

on

На 15.03.2023г., около 14:00 часа в РУ-Казанлък е получено съобщение за кражба от три съседни къщи, находящи в землището с. Борущица.

При посещение на място е установено, че след взломяване на входните врати, от имотите са отнети хидрофор, пет телевизора, три кафемашини и др. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Пролетта в Казанлък започна с Чудомирови празници 2023 /Снимки/

Published

on

НАГРАДАТА „ЧУДОМИР“ ЗА КЪС ХУМОРИСТИЧЕН РАЗКАЗ СПЕЧЕЛИ ПЕТЪР КРАЕВСКИ ЗА РАЗКАЗА „ГЛОБАЛИЗМЪТ И АЗ“

29-тите Чудомирови празници в Казанлък бяха официално открити днес, навръх Благовещение, в емблематичния едноименен Литературно-художествен музей. Традиционно те започват навръх рождения ден на яркия общественик, художник и писател. Днес се навършват 133 години от рождението на Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир.

Официално начало на Чудомирови празници даде Николай Златанов, председател на Общински съвет – Казанлък: „Чудомирови празници свързваме с началото на пролетта, с желанието ни за нов живот и нови емоции.“, каза той и посочи, че те дават начало на културния календар на Общината, а програмата е много разнообразна и богата. „Нека си пожелаем да бъдем достойни наследници на Чудомир, нека да покажем, че уважаваме изкуството и можем да плачем и да се смеем!“, каза Николай Златанов и пожела на всички весели празнични дни.

Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир“ поздрави публиката на празниците. Той отбеляза, че освен като прекрасен художник, Чудомир е имал много таланти: „Той се е изявявал и като прекрасен поет, писател, белетрист, краевед, музеен работник, читалищен деец… Надявам се с програмата, която сме подготвили тази година да успеем да се докоснем до част от неговите преживявания!“, заяви Борис Кърчев и благодари за подкрепата на Община Казанлък и на всички дарители.

Оригинален поздрав към публиката поднесоха гости от народен хор към фолклорен ансамбъл „Шевица“ – София и Стефан Милков, носител на първа награда от миналогодишния театрален конкурс за комедиен хит на сезона с моноспектакъла „Чудонемирщини“. Той изпълни моноспектакъл по разказа на Чудомир „Без късмет“.

По време на официалното откриване бе дадено начало и на първите две изложби „Посоки“, които разкриват Чудомир като познат и непознат творец и „Приятлите“, посветена на подарени на музея творби от негови близки приятели. Те бяха представени от проф.д-р Марин Добрев: „Надявам се и двете изложби да разширят границите на представите Ви за Чудомир! Това е идеята – десетилетия наред да показваме онова неизчерпаемо, което носи вселената Чудомир!“, посочи той. „Не е само закачката, не е само вица, обичта към хората, която тръгва от Чудомир е нещо велико!“, отбеляза проф.д-р Добрев. „Поне за две – три поколения той носи послания, за които днес си струва да направим поклон заради мисията на този човек!“, заяви той и пожела всеки да намери своя разговор с Чудомир.

Вечерта на сцената на обновената зала на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в сградата на Общината председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов връчи 54-тата награда „Чудомир“. Тази година отличието бе присъдено на Петър Краевски за разказа „Глобализмът и аз“. Главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим обяви името на победителя и разказа, че във вестника през 2022 г. са публикувани повече от 30 хумористични разказа, измежду които печели този на Петър Краевски. „Той е колега от Пловдив, дълги години се занимава с хумор и сатира, преподава английски език в пловдивската езикова гимназия и е автор на повече от десет книги.“, сподели Вешим за автора. Самият Петър Краевски благодари за наградата и започна думите си с шега за идеалното семейство: „Той хърка, тя е глуха.“, за да продължи: „Хубаво е, че има чуваемост между нас! Хубаво е, че се поддържа духа на Чудомир в българското хумористично пространство, че се дава възможност на литературната сатира да не бъд изместена от шоуто и черния пиар.“, каза награденият автор. Отличието на вестник „Стършел“ и Фондация „Чудомир“ за къс хумористичен разказ е най-старото в България. Журито в състав: Йордан Ефтимов – председател, Михаил Вешим и Румен Белчев – управител на в.“Стършел“ е било единодушно. Учредена в далечната 1968 година, носители на приза „Чудомир“ са известни български писатели и млади дарования в сферата на хумора и сатирата. Символът на наградата е плакет с образа на Чудомир, изработен от друг именит казанлъчанин – художникът Теню Пиндарев.

20-ият театрален фестивал „Комедийният хит на сезона“ бе открит със спектакъла на столичния „“Театър Ателие 313“ „Пестете ни времето!“ тази вечер.

Казанлъчани всяка година спазват традицията да почетат с богата културна програма творчеството на талантливия си съгражданин, който неуморно рисува и пише за нравите на местните жители и завинаги остава с творбите си сред своите „нашенци“. Роден в живописното павелбанско село Турия, Чудомир заживява и твори основно в Казанлък. До първи април в Казанлък предстоят осем пролетни дни, в които празнуват изкуствата – театърът, концертите, редица разнообразни изложби, представяне на книги, творчески срещи, културни събития за най-малките, много специално внимание към карикатурите, 100-годишен юбилей на поетичното списание „Кула“, както и осмата научна конференция „Чудомир – познатият Непознат“. По време на официалното закриване предстои връчването на приза в конкурса „Комедийният хит на сезона“ за най-впечатляващата театрална постановка, която ще отличи публиката.

По традиция крилата фраза на Чудомир бележе цялата празнична програма. През 2023 година Чудомирови празници ще преминат под мотото „Не гребенът реши главата, а времето“.

Продължете с четенето

Казанлък

Център за видеонаблюдение ще бъде изграден на територията на Районното полицейско управление в Казанлък

Published

on

Център за видеонаблюдение ще бъде изграден на територията на Районното управление (РУ) в Казанлък. Това съобщава директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора ст. комисар Лазар Христов, цитиран от пресцентъра на дирекцията.

Решението за това е взето на  работна среща между представители на МВР и представители на местните администрации в региона на Казанлък, повод за която е масовото сбиване от 20 март, при което един загина, а за живота на петима човека има опасност. Христов посочва, че предметът на срещата е бил да се обсъдят възможности за взаимодействие между институциите с цел бърза съвместна реакция при възникване на инциденти.

В разговорите участваха началникът на РУ – Казанлък главен инспектор Петко Стойнов, старши инспектор Венелин Венелинов, началник на Участъка в Павел баня, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, кметът на община Гурково Мариан Цонев, кметът на община Николаево Николай Кънев, заместник-кметовете на община Павел баня Милена Кавръкова и Йордана Енева, Георги Апостолов, служител по сигурността в община Павел баня, д-р Апостол Терзиев, ръководител на Спешния център в Казанлък и директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък д-р Кети Маналова – Владкова.

Като част от мерките за подобряване на обществения ред беше обсъдено да бъде извършено обследване на възлови места в общините Казанлък, Павел баня, Гурково, Николаево и Мъглиж с цел подобряване на средата за сигурност, посочват още от дирекцията.  

Срещата беше инициирана след апел от страна на Галина Стоянова за вземане на конкретни мерки с цел предотвратяване на подобни конфликти. Тя призова за своевременна реакция и декларира готовността на Общината да съдейства спрямо правомощията и възможностите си.

Във връзка с масовото сбиване в Казанлък на 20 март тази година, старши комисар Христов информира, че конфликтът между двата рода е назрял още през 2022 година. В периода от октомври 2022 до февруари 2023 г. са били образувани четири досъдебни производства и две  проверки, свързани с инциденти между двете фамилии. Изготвени са били протоколи за предупреждение и писмени разпореждания. Всекидневно е бил осъществяван обход на махалите в селата. Имало е две срещи с участието на полицейски служители, представители на двата рода, кмета на община Павел баня и кметовете на селата. Осъществена е била проверка по Закона за гражданската регистрация, за резултатите от която е била уведомена общинската администрация в Павел баня. След единия от инцидентите, в рамките на две седмици е имало засилено полицейско присъствие в двете села, съвместно със служители на жандармерията. След инцидента на 20 март отново беше засилено полицейското присъствие на територията на двете села, което продължава и към момента. 

Продължете с четенето

Казанлък

Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник Стършел представят в Казанлък

Published

on

„Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ “ е поканата на Художествена галерия (ХГ)  Казанлък към всички почитатели на платформата „Събота в галерията“.

Гост – лектор на срещата е  доцентът по теория и история на културата Наталия Христова. За слушателите на РСЗ доц. Христова уточни, че ще представи пред гостите визуална илюстрация от страниците на сатиричния седмичник, както и някои от важните политическите събития, личности и коментари, очертаващи живота в България през годините на прехода.

„Изисква се интелигентност да се разчете една карикатура. Вестник Стършел излиза 77 г. без прекъсване, хората го приемат като социален отдушник, защото карикатурите представят друг поглед към това, което живеем. Карикатурите се вглеждат в грешките на обществото и се опитват да ги отразят, преди те да са станали тревожни симптоми“ – допълни доц. Христова.

Срещата-разговор ще се състои на 25.03,  от 13:30 ч.,  в депото на ХГ Казанлък,  и е с вход свободен.

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с невероятен хороскоп за съботния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за съботния ден. Според нея емоция ще вреди на Лъвовете, а Девите трябва да избягват конфликти.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Тактът и търпението са ви от полза  в почивния ден. Не прекалявайте с материалните си стремежи. Решили сте да подредите живота си според вашите разбирания. Завършете започнатата работа. Не отлагайте важните разговори. Трудностите са преодолими, но днес са породени и от вашите действия.

Заради ваши грешки в поведението и залитания в извънбрачни връзки се очертават сериозни проблеми и недоразумения в семейството. Сексуалните ви отношения са съсипани, заради обидата, която сте нанесли на любимия си, усъмнявайки се в неговата почтеност. 

ТЕЛЕЦ

В почивния ден разчитайте изцяло на вашата съобразителност за бързото разрешаване на проблемите, възникнали днес на работното място. Очаквайте финансови успехи. Избягвайте промените и смяната на хора, с които работите. Стремите се към нови запознанства, но ако са в деловата сфера, може да ви провалят.

Отношенията с близките ви са хармонични и искрени, но все пак нека сте отдадени на дома и семейството с мярка. Колкото повече внимание им дарявате, толкова по-обичани ще бъдете. Не пропускайте да си доставите незабравими романтични и сексуални удоволствия.

БЛИЗНАЦИ

Отнасяйте се внимателно към съвместната работа с вашите колеги, ако се налага да я започнете сутринта в този почивен ден, за да не получи разминаване във вашите и техни виждания за организацията на деня. Не са изключени сериозни проблеми с хората от обкръжението ви, които завиждат на професионалните ви успехи.

От вас зависи да създадете хармония в личния си живот. Направете първата крачка. Сексът е от огромно значение за добрата ви форма. Събудете желание у интимния си партньор и не пропускайте сексуалните удоволствия. 

РАК

Не е изключено да пропилеете почивния си ден в разрешаване на роднински проблеми и работата ви да изостане. Разрешете спокойно и без агресия спорните делови въпроси, като не се отказвате от вашите принципи. Събитията през деня ще окажат сериозно влияние на живота ви.

Думата ви ще тежи, ако я кажете със спокоен тон. Бъдете търпеливи с партньора си, защото сте напрегнати и е възможен разрив в отношенията, който трудно ще избегнете. Не мислете, че ако сте засегнали любимия си с типичното си рязко поведение, ще успеете да изгладите недоразуменията в леглото. 

ЛЪВ

Подвластни сте на емоцията, която ви вреди в почивния ден. Завършете всички започнати занимания и обмислете новите си задачи. Не се разсейвайте, за да не загубите много пари заради грешки, които се налага да покриете от заплатата си. Работете уверено и спокойно. Не критикувайте.

Вечерта очаквайте романтично приключение. Несемейните жени ще срещнат нови приятели, които ще обогатят живота им. Сред тях е и мечтаната половинка. Ако за първи път излизате с новите си партньори не бързайте да се отдавате на сексуални удоволствия. 

ДЕВА

Предпазвайте се от прибързани действия. Избегнете конфликти с ръководството, ако работите в почивния ден. Ако работите в производствено предприятие, се предпазвайте от травми. Работете активно и ще имате възможност да постигнете материални успехи.

Деловите срещи и разговори ще бъдат успешни, ако не се поддавате на емоцията си. Самотните жени имат шанса да срещнат подходящ партньор, но трябва внимателно да преценяват новите си познати, за да не сгрешат в избора си. Семейните жени да се отдадат на чувствата си и да изживеят незабравими интимни мигове с любимите си хора.

ВЕЗНИ

Не проявявайте агресия и не показвайте раздразнението си на вашето работно място, а и денят е почивен. Успявате във всички начинания, което не е повод за ядове, но завистта на вашите колеги в дразни и с право. Ще се сблъскате с трудности заради нерешени проблеми у дома.

Не ги мислете на работното си място. Приберете се от работа, освежете си и се отдайте на интимни преживявания. Не са изключени прояви на ревност от страна на вашия партньор, особено ако добронамерени роднини са му подхвърлили някоя клюка за вас.

СКОРПИОН

Днес е почивен, но е по-добре да не пътувате. Бъдете внимателни към новите си познати. На работното място се предпазвайте от грешки и пропуски, заради неправилна преценка на вашите действия. Имате шанс за материални успехи. Дори и малката печалба в този ден е във ваша полза, ако не проявявате алчността си. Личните отношения са проблемни, заради изневяра от ваша страна. Изяснете се с интимната си половинка.

Откажете се от намеренията си за интимни мигове и сексуални удоволствия, ако сте наранили любимия. Вечерта си дайте почивка и излезте сред природата.

СТРЕЛЕЦ

Трудностите ще ви изнервят още сутринта в почивния ден, ако не се отдалечите от разправиите на ваши колеги. Ще се наложи да промените намеренията си на работното място. Разговорите за финансова подкрепа ще бъдат удовлетворени, ако ги провеждате сами. Известие ще промени коренно живота ви.

На всяка цена отложете планираните деловите срещи и разговори. Разрешете семейни проблеми и недоразумения с интимния си партньор. Вечерта се отдайте на приятни романтични мигове. Без притеснение се отдайте на сексуални удоволствия, които са желани от двама ви, защото ще ви избавят от напрежението.

КОЗИРОГ

Не се поддавайте на исканията си за промени, които не сте предвидили или са плод на ваше внезапно хрумване сутринта в почивния ден. По-добре ги отклонете и обмислете в детайли предложенията за делово сътрудничество.  Без особени усилия ще се справите със служебните си задачи.

Успехите са с вас, ако сте внимателни. Следобед ви очаква незабравима романтична среща. Несемейните жени ще осъществят ново запознанство, което може да се окаже търсената любов. Сексуалните ви контакти трябва да са добре преценени, за да си спестите заболяванията на половата система и инфекциите.

ВОДОЛЕЙ

Рискувате в почивния ден да си създадете конфликти с ръководството, да се стигне до проява на агресия, ако се намесите в спор, който не ви засяга. Не пътувайте. Възможни са големи неприятности свързани с имуществени въпроси, които отказвате да разрешите. Не рискувайте, като ги пренебрегвате, за да не се наложи да плащате скъпо след това.

Вечерта очаквайте романтична среща. В личният ви живот ще възникнат усложнения, заради интриги, свързани с изневяра, които са ви развалили настроението. За пореден път трябва да се откажете от секса, защото няма да срещнете взаимност у партньорите си.

РИБИ

Предстои ви почивен ден на стабилизация. Не се поддавайте на емоцията, ако искате да предприемате промени, които може да се окажат във ваша вреда. Печелите, ако не упреквате и не критикувате вашите колеги. Отложете пътуванията. Ще се ядосате, заради невъзможността да осъществите изцяло плановете си.

Ще се наложи да разрешавате лични и семейни проблеми, защото сте прибързани и не преценявате думите си. Ревността ви заслепява. Сексът няма да ви достави удоволствие, защото непрекъснато ще търсите в партньора си нещо по-различно, което да подклажда съмненията ви, че ви изневерява.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Отбелязваме Благовещение

Published

on

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той се отбелязва винаги 9 месеца преди Коледа – на 25 март.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Според народните поверия след Благовещение всеки трябва да излиза от вкъщи сит и с пари в джоба. На обредната трапеза присъстват риба (изпечена или сварена), шарена пита, лучник.

Продължете с четенето

Казанлък

Постоянен арест за задържаните при масовия бой в Казанлък

Published

on

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 42-годишната А. Е., непълнолетния й син К. К., на 16 години, 41-годишния С. Е., 22-годишния М. Ш. и 21-годишния С. Т. Петимата за задържани заради съучастие в убийството на 37-годишен мъж на 20 март в Казанлък.  При масовото сбиване в центъра на Казанлък  пострадаха 19 души, а 37-годишен мъж почина от нанесения му побой. 8 от пострадалите при сбиването все още са в болница. Трима са в крайно тежко състояние от нараняванията.

Окръжният съд прецени, че петимата може да се укрият или да извършат друго престъпление заради продължаваща вражда между двете фамилии в павелбанските села Тъжа и Манолово. Заседанието за определяне на мярката за неотклонение премина при засилено полицейско присъствие.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок.

За да се справят с престъпността в петте общини от Розовата долина в област Стара Загора, ще се изгради видеонаблюдение на ключови места. Центърът за видеонаблюдение ще се намира в районното управление на полицията в Казанлък, обяви директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com