Административният съд в Стара Загора решава за касирането на вота в Павел баня

   

До 20 ноември Административният съд в Стара Загора се очаква да се произнесе по делото за касиране на вота за кмет на Община Павел баня. На второто заседание по делото днес бяха изслушани 5 свидетели и бе извършено ръчно преброяване на бюлетините от избирателната секция в село Осетеново, съобщи Радио Стара Загора.

Делото срещу изборните резултати е образувано по жалба на загубилия кандидат на ВМРО Станимир Радевски, който твърди, че резултатите в протоколите на СИК на територията на Община Павел баня и обявения от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите. Ответници по делото са кандидатът на ДПС Иса Бесоолу, който спечели местния вот  на първи тур с 51.65% от избирателите и Общинската избирателна комисия.

Днес под полицейска охрана в залата на съда бяха донесени чувалите с бюлетини от всички 22 секционни избирателни комисии в Павелбанска община. Това бе направено по искане на защитата на Радевски, изразено на първото заседание по делото, тъй като според жалбоподателя има данни за отваряне и манипулиране на чувалите с изборни книжа. В съдебната зала бе установено, че поне три от чувалите не са запечатани според изискванията.

Петима свидетели дадоха своите показания за изборния ден пред съда. Според Величка Тодорова, член на ОИК, при приемането на материалите на секционните комисии масово е имало сгрешени протоколи, което налагало извършването на корекции. Две от секциите – №17 и №20 занесли в ОИК непопълнени  изцяло, но подписани протоколи, което наложило дописването им на място.

За множество грешки в протоколите потвърди и зам.-председателката на ОИК-Павел баня Веселина  Николова. По думите ѝ грешките били основно технически, тъй като е имало разминаване при засечките от неправилно сборуване на числата в графите.

Разпитана бе и Мария Гяурова, член на СИК №17 в с. Александрово, която потвърди, че са сгрешили протокола при попълването в комисията и затова са отишли в ОИК с непопълнен протокол.

По искане на защитата на Радевски в съдебната зала се извърши ръчно преброяване на бюлетините за кмет на общината в изборна секция №20 – село Осетеново.  Искането бе заради множеството поправки, нанесени в протокола и най-вече да се провери разминаването между числово изписаните 247 гласа за кандидата с номер 55 и отразяването с думи изписано като 24 и допълнително добавеното 7. При ръчното преброяване на бюлетините се установи, че действителните гласове за кандидата с  номер 55 – Иса Бесоолу в тази секция са 247, а за кандидата с номер 34 – Станимир Радевски гласовете са 43. В чувала обаче не бе намерена черновата на протокола.  

След това защитата на Радевски настоя за ръчно броене на бюлетините в още 12 от секциите, в които има извършени поправки в протоколите, но съдът не уважи искането.

В срок до 15-и ноември страните по делото трябва да депозират пред съда аргументите си в писмена защита, след което се очаква най-късно в сряда следващата седмица съдия Михаил Русев да се произнесе с решение. БНР

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com