Абитуриентка в ръчно бродирана рокля събра погледите в Казанлък

   

За 19-годишната абитуриентка от Казанлък Силвия Читакова, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков”, 24-ти май бе особено вълнуващ, тъй като дефилира по казанлъшките улици с бяла дълга еко рокля от лен, избродирана с етно мотиви.

Бродерията на роклята е измислена и изрисувана от абитуриентката. Силвия признава, че голямата й любов всъщност е рисуването. От години посещава курсове по рисуване, илюстрирала е книги, има даже и награди.

Съчетава подготовката за успешно представяне на матурите с уроци по рисуване, защото голямата й цел е да я приемат да учи в Университет по архитектура, строителство и геодезия в София, и по-специално „дизайн и зелена архитектура”.

След като измисля мотивите за бродерията на своята рокля, трудното за Силвия идва с намирането на бродировачка, която да изпълни бод по бод мотивите на цветя.

С тежката задача в началото се заела възрастна жена от Голямо Дряново. Тя обаче не завършила бродирането и се наложило Силвия да потърси друга бродировачка. Открила я в лицето на Адиле Црънкова от казанлъшкото село Копринка. Жената старателно бродирала цветните мотиви по ленената рокля на Силвия, извезани в 4 основни цвята – зелено, червено, жълто и черен контур.

С бродерия ще е и автентичният колан с пафтите, който ще краси снагата на Силвия. Бижутата, с които ще се окичи на бала абитуриентката – арт обици и гривна, са на майка й.

Цялата етно рокля от естествени материали е ушита майсторски от съседка на момичето – шивачката Лиляна Вълчева, която първо накроява парчетата, а след избродирането им ги събира в красив и уникален тоалет./Дарик

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com